Pressträff: Utredning om människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Skärpning för utnyttjande av tiggare men inget tiggeriförbud.

Regeringens människohandelsutredning lägger i dag fram förslag på straffskalor för människohandel och koppleri. Bakgrunden till utredningen är en uppmaning från riksdagen till regeringen att se över om det behövs en straffskärpning för de brotten.

Utnyttjande av tiggare

Regeringen vill skärpa lagen för att komma åt personer som utnyttjar tiggare. Men att införa ett tiggeriförbud är inte aktuellt.

Justitieminister Morgan Johansson (S) siktar på att nästa år lägga fram lagförslag som bland annat tar sikte på utnyttjandet av tiggare, som i dag inte omfattas av lagen mot människohandel. Det ska till exempel bli ett brott att ta betalt för att en tiggare ska få sitta på en viss plats. Det ska också bli brottsligt att ta hutlöst betalt för att transportera personer till Sverige, eller för kost och logi i Sverige, och sedan pressa personerna att tigga tills de betalat av skulden.

Hur omfattande den typen av utnyttjande är i Sverige kan inte justitieministern svara på.

-Men vi har fått information om att det förekommer och jag tycker det räcker för att försöka täppa till detta lagstiftningsmässigt, säger Morgan Johansson.

Inget tiggeriförbud

Att införa ett tiggeriförbud för att komma åt problemen är inte aktuellt, enligt justitieministern. Han pekar på att regeringen siktat in sig på avarter där människor exploateras eller där tiggeri ställer till andra problem i samhället.

-Det är väl avvägt. Vi börjar där, men jag utesluter inte något för framtiden. Jag tror att gör vi de här sakerna så kommer vi till rätta med situationen, säger Johansson.

Nya brott

Lagförslagen kommer från människohandelsutredningen som presenterade sitt betänkande på onsdagen. Förslagen innebär att två helt nya brott införs i brottsbalken, utnyttjande av annans nödläge och otillbörligt ekonomiskt utnyttjande av annan. De lagbestämmelserna berör inte bara tiggeri, utan även till exempel utnyttjande för sexuella ändamål och tvångsarbete.

Utredningen föreslår också förändringar i lagen mot människohandel för att rättsväsendet lättare ska kunna komma åt den typen av brott. Den konstaterar att trots att flera hundra misstänkta människohandelsbrott anmälts till polisen sedan 2010 så finns bara sex fällande domar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.