”Putin populärare än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Rysslands president Putin har ökat på hemmaplan och vi kan inte vänta någon drastisk förändring av rysk politik den närmaste tiden. Det sade Carolina Vendil Pallin, säkerhetspolitisk analytiker, FOI, till Mats Knutson inför riksdagens debatt om det säkerhetspolitiska läget i närområdet.

Riksdagsdebatten genomfördes på begäran av Moderaterna med anledning av höstens ubåtsjakt.

Carolina Vendil Pallin förklarar att politiken president Vladimir Putin har fört i Ukraina, och annekteringen av Krim, är väldigt populär och har lönat sig för honom.

Nationell stolthet

– Han sitter säkrare än någonsin, är populärare än någonsin och han har dessutom inte så mycket annat att erbjuda sin befolkning vad gäller politiska och ekonomiska reformer. Han har den här nationella stoltheten att erbjuda. Så jag ser väldigt få möjigheter att han skulle backa från den politiska linjen.

Hon säger att inrikespolitiken sätter ramarna för vilket utrikespolitiskt spelrum Putin har och att det finns saker Putin inte kan säga och göra utan att genast bli kritiserad från höger, inrikespolitiskt i Ryssland, vilket blir en negativ spiral ur Väst-perspektiv.

Ökad popularitet

Så sent som 2013 var det bara en fjärdedel av ryssarna som svarade att de ville se Putin som president efter nästa presidentval 2018, men de senaste opinionsmätningarna visar ett stöd på över 50 procent, berättar Carolina Vendil Pallin.

– När det gäller de ekonomiska sanktionerna så framställs de som något Väst har har satt ihop för att försvaga Ryssland. Vi gör det här för att lägga beslag på Rysslands naturtillgångar och vi gör det för att förhindra att Ryssland blir starkt igen, förklarar hon.

Massiv propaganda

Många ryssar kopplar inte ihop sanktionerna med annekteringen av Krim, som ju var det som föranledde dem, säger Carolina Vendil Pallin

Så EU:s sanktioner stärker Putins ställning, egentligen?

– Ja, i och med att den ryska staten och den ryska politiska ledningen kontrollerar alla rikstäckande medier och man har en massiv propaganda som går ut på det här. 

Se hela samtalet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.