Foto: TT

Råd vill att regeringen håller igen

Publicerad

Regeringens finanspolitik borde vara betydligt stramare, anser Finanspolitiska rådet som även vill se lägre ingångslöner och dömer ut satsningen på höghastighetsjärnväg.

– Vi ser en försämring av det strukturella sparandet samtidigt som konjunkturen stärks, säger rådets ordförande John Hassler på en presskonferens.

I sin årliga utvärdering skriver Finanspolitiska rådet att finanspolitiken borde vara betydligt stramare åren 2016—2018 än den politik som regeringen presenterar i 2016 års ekonomiska vårproposition. Med andra ord borde regeringen hålla igen, så att statens finanser visar överskott. Men så sker inte.

Rådet konstaterar samtidigt att det finns en ”betydande avvikelse” mellan det finansiella sparandet och vad överskottsmålet kräver.

Kritiserar jobbmål

Även regeringens arbetslöshetsmål kritiseras i utvärderingen:

”Vi bedömer att regeringen inte kommer att nå sitt mål om lägst arbetslöshet inom EU till 2020. Vi menar dessutom att det vore bättre om regeringen omformulerade sitt arbetslöshetsmål till separata mål för olika grupper”, skriver rådet.

Finanspolitiska rådet vill även se lägre löner för att underlätta för den stora strömmen av asylsökande att komma in på arbetsmarknaden.

– Men lagstiftning är ingen bra metod, det måste ligga på arbetsmarknadens parter, säger Hassler.

Olönsam järnväg

Satsningen på höghastighetsjärnväg sågas. Det är en ”väldigt olönsam” investering, enligt Finanspolitiska rådet.

Rådet har också synpunkter på klimatpolitiken. Inriktningen borde ligga på de globala utsläppen, att fokusera på enbart svenska utsläpp är dyrt och ineffektivt.

Framför allt är det kolanvändningen som bör minskas, det är det mest kostnadseffektiva sättet att minska de globala koldioxidutsläppen.

Fakta: Finanspolitiska rådet

Finanspolitiska rådet är en statlig myndighet som ska granska finanspolitiken och kontrollera att den är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser.

Rådet ska även bedöma om finanspolitiken är i linje med konjunkturutvecklingen, långsiktigt uthållig tillväxt och långsiktigt hållbar sysselsättning. Det är också rådets uppgift att granska tydligheten i de ekonomiska propositionerna samt kvaliteten i de underlag som regeringen baserar sina bedömningar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.