Välkomnar debatt om flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldts uppmaning till svenskarna att öppna sina hjärtan för de omkring 80.000 flyktingar som väntas komma hit i år uppskattas av Migationsverkets chef, Anders Danielsson.

 – Personligen tycker jag att det som sades var bra och som chef menar jag att det är bra att de här frågorna kommer upp på den politiska dagordningen. Jag har länge efterlyst en debatt. Alltför länge har Migrationsverket fått ta skulden för missnöje med enskilda fall eller antalet asylsökande, säger Anders Danielsson.

Stora vinster

Rakt på

Reinfeldt betonade också att kostnaden för asylsökande ökar kraftigt; med 48 miljarder de närmaste fem åren, enligt Migrationsverkets prognos. Samtidigt gör de företag som anordnar tillfälliga boenden mycket stora vinster. Enligt SVT:s granskning gör flera företag vinster på mellan 30 och 50 procent och tjänar miljontals kronor.

– Det här är enkla boenden som vi måste nyttja eftersom det är så många asylsökande som kommer just nu säger, Anders Danielsson och konstaterar att det är marknadskrafterna som styr.

– Vi måste låta uppdraget gå till det företag som lämnar lägsta anbudet, vilken kommun det än gäller.

Föreslår värderingsindex

Men Danielsson har nu krävt att de som lägger anbud samtidigt ska informera aktuell kommun. En annan idé är att upprätta ett värderingsindex, så att kommuner som tagit ett stort ansvar kan slippa lindrigare undan.

Anders Danielsson har själv föreslagit ett nytt system där staten går in och bygger asylboenden.

– Det bör bli mer långsiktigt och billigare, anser generaldirektören.

– Vi har tittat på modulhus som är bättre än baracker. Till exempel kan statliga Specialfastigheter som sköter polisens och kriminalvårdens fastigheter vara en tänkbar förvaltare.

Enklare vardag

Anders Danielsson har också tagit ett initiativ för att de asylsökandes vardag ska bli enklare. I dag möter de en snårskog av myndigheter och handläggare.

– Jag samlade representanter för länsstyrelserna, Sveriges kommuner och landsting och myndigheter som försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Vi ska försöka starta en verksamhet där alla myndigheter och parter är samlade under ett och samma tak. Dessutom bör vi kunna skapa ett enklare ersättningssystem.

Se hela intervjun med Anders Danielsson i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet