Rätt för singlar att insemineras

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående kvinnor ska inte längre tvingas resa utomlands för att skaffa barn på egen hand. Ett nytt lagförslag ger singelkvinnor rätt att genomgå insemination i Sverige.

I dag är det inte tillåtet för en ensamstående kvinna att få insemination, och många svenska kvinnor reser därför till andra länder för behandling. Förslaget som nu presenteras ska ge ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta par och sambor.

Barnens bästa

I dag slår svensk rätt fast att ett barn har rätt till två föräldrar, men den regeln sätts nu åt sidan.

-Huvudregeln i svensk lag är att ett barn har två föräldrar. Det är en viktig princip, men verkligheten är sådan att det finns barn som inte har det, sade justitieminister Beatrice Ask (M) när hon tog emot utredningen.

Det viktiga är att barnets bästa står i förgrunden, anser hon.

Har splittrat Alliansen

Frågan om assisterad befruktning för ensamstående har splittrat regeringsalliansen eftersom Kristdemokraterna är emot.

-Det finns väldigt många synpunkter i alla partier kring detta. Därför är det bra att vi tar tid på oss att ta fram gediget underlag och också diskuterar igenom det och har en seriös remissomgång innan vi lägger förslag, säger Beatrice Ask.

Utredningen föreslår att förändringarna ska börja gälla den 1 juli 2015.

-Det får vara målsättningen, säger Beatrice Ask.

Riksdagen beslutade redan för två år sedan att regeringen skyndsamt skulle utreda frågan. Men det dröjde över ett år innan en utredare tillsattes, Eva Wendel Rosberg, som i dag presenterade sitt förslag på ett presskonferens.

Antalet IVF-behandlingar inom den svenska sjukvården har ökat kraftigt på 20 år, från cirka 3 000 år 1991 till drygt 15 000 behandlingar 2011. 2011 föddes 3 850 levande barn med hjälp av befruktning utanför kroppen.

Brist på sperma

Antalet behandlingar väntas med förslaget öka med 3 700-5 000. Redan i dag råder det brist på donerad sperma på flera håll i landet, och att tillgängligheten säkras är upp till landstingen, enligt utredaren.

Ensamstående föräldrar är på många sätt mer sårbara än par. Men förfarandet för att bedöma om en person är lämplig som förälder ska vara detsamma, enligt utredningen. En läkare prövar frågan och behandlingen får bara utföras om det kan antas att det blivande barnet kommer att växa upp under goda förhållanden.

Fakta: Assisterad befruktning

Ungefär 10-15 procent av dem som önskar få barn är ofrivilligt barnlösa.

Assisterad befruktning är olika metoder för att behandla detta.

I Sverige är assisterad befruktning i dag enbart tillåtet för gifta par och sambor.

Det krävs också att antingen spermier eller ägg kommer från det par som ska behandlas.

De två huvudsakliga typerna av assisterad befruktning är insemination, där spermier hanteras utanför kroppen, och in vitro-fertilisering (IVF), där både spermier och ägg hanteras utanför kroppen.

Det första IVF-barnet föddes 1982 i Göteborg.

Antalet fullständiga IVF-behandlingar har ökat från cirka 3 000 år 1991 till drygt 15 000 behandlingar 2011.

2011 föddes 3 850 levande barn med hjälp av befruktning utanför kroppen.

Källa: Socialstyrelsen, Smer, NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.