Regeringen miljardsatsar på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvén (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) presenterade regeringens satsningar på skolan i den kommande höstbudgeten.

Pengarna ska bland annat går till mer personal och mindre barngrupper i förskolan, fler anställda och mindre klasser i lågstadiet samt fler speciallärare.

– Vi är också överens med Vänsterpartiet om den här satsningen, säger Stefan Löfven, för varje barn är det viktigt för oss att skolan ger den här nyckeln oavsett vilken framtid hen vill ha.

Obilgatorisk förskola

Det blir även lite mer resurser till kompetensutveckling för lärare, ökad undervisning på skollov, stärkt elevhälsa, stöd till nyanlända elevers undervisning och läxhjälp. 2016 höjs nivån till 5,6 miljarder. Regeringen har tidigare meddelat att de man vill avskaffa läxrut redan januari 2015.

Regeringen vill även se att förskolan blir obligatorisk för alla sexåringar, och utbildningsministern säger att en lagändring kommer att beredas på Utbildningsdepartementet. I dag är det 95-96 procent av den barngruppen som går i förskolan, enligt Fridolin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.