Regeringen pressas om Vattenfalls storaffär

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens underlag inför beslutet bör offentliggöras, anser Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.

Vid en pressträff krävde socialdemokraterna besked av statsminister Reinfeldt på ett flertal punkter vad gäller Vattenfalls köp av nederländska Nuon för över 90 miljarder kr 2009.

Socialdemokraterna vill ha svar men statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte säga vilken information han fick inför Vattenfalls mångmiljardköp av Nuon.

S driver en kampanj, enligt Reinfeldt.

Snart fyra år efteråt har köpet av nederländska Nuon för över 90 miljarder kronor åter blivit hett. Nya inspel om vad som föregick affären, påeldat av att Vattenfall skrivit ned värdet på Nuon med 15 miljarder, har ökat uppmärksamheten. Både finansmarknadsminister Peter Norman (M) och Vattenfalls nuvarande vd Öystein Löseth, som var vd för Nuon när köpet genomfördes, har båda sagt att priset var för högt.

Vattenfalls ansvar

Statsministern håller fast vid att beslutet var Vattenfalls, även om regeringen var informerad och har ett delansvar.

-Det affärsmässiga beslutet ligger hos Vattenfalls ledning och styrelse och ska så göra.

På frågan om Nuonköpet var en dålig affär som i slutänden kan drabba skattebetalarna svarar Reinfeldt:

-Det är viktigt att komma ihåg att priset inte är det enda, man måste se till utdelning, se till värden och vilken utveckling som sker i olika verksamheter. I detta fall är Nuon kvar som en del av Vattenfall.

Men S anser att regeringens besked hittills mer kan betecknas som undanflykter och bortförklaringar. Statsministern måste svara på vad regeringen hade för underlag innan den gav klartecken och när den fick information.

Vill se underlag

-Om fyra partiledare diskuterar en affär på 97 miljarder så måste det rimligen, i alla fall i min värld, finnas ett gediget underlag, sade Magdalena Andersson, S ekonomisk-politiska talesperson, på en pressträff.

Hon vill veta om statsministern och finansministern kände till de varningar som tjänstemän på näringsdepartementet utfärdat.

-Hade statsministern svarat på frågorna hade jag inte stått här i dag och ställt dem, sade hon.

TT

Köpet av Nuon

2009 köpte statliga Vattenfall nederländska energibolaget Nuon för 104 miljarder kronor. Vattenfall övertog även kassan på 15 miljarder, så netto kostade Nuon 89 miljarder kronor.

Hittills har Vattenfall tvingats skriva ner värdet på Nuon med 15 miljarder kronor.

Chef för Vattenfall var då Lars G Josefsson. Maud Olofsson var i egenskap av näringsminister den som ytterst godkände affären.

Vattenfalls nuvarande koncernchef Øystein Løseth var då vd för Nuon.

Källa: Vattenfall (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.