Regeringens budget

Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) pressades hårt vid dagens presskonferens med anledning av Svenska Dagbladets avslöjande att regeringen mörkar att 80 procent av hushållen kommer att få en lägre disponibel inkomst till följd av budgeten. Hon menade att påståendet ger en skev bild av verkligheten, trots att det baseras på regeringens egna beräkningar.

Satsningar på jobb, skola och klimat som betalas med skattehöjningar på 19 miljarder kronor. Det är innehållet i den rödgröna budget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på måndagsmorgonen.

Halverade underskott

– Vi investerar i fler jobb, i en bättre skola, i ny och smart miljöteknik. Och samtidigt som vi gör de här investeringarna så närmast halverar vi underskottet i de offentliga finanserna, fortsatte hon.

Regeringen räknar med att Sveriges ekonomi växer med 2,8 procent både i år och nästa år. Utsikterna för konjunkturen ser relativt bra ut när det gäller mer avancerade ekonomier i världen, så som USA, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S).

-Det är lite mer oroligt i de framväxande ekonomierna, men sammantaget så växer omvärlden i linje med tidigare prognoser, säger hon.

Men det finns risker att hålla ögonen på, fortsätter finansministern, där Kina är den tydligaste. Även våra grannländer Finland och Norge har problem.

Andra risker Andersson nämner är höga tillgångspriser. Hon pekar på de höga bostadspriserna och den höga skuldsättningen i Sverige.

Det är tack vare decemberöverenskommelsen med Alliansen som regeringen Löfven med stöd av Vänsterpartiet nu kan få igenom den första rödgröna budgeten, eftersom Sverigedemokraterna fällde den gamla för ett år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.