Reinfeldt summerade och Löfven flirtade

Uppdaterad
Publicerad

Partiledardebatten blev den förre statsministern Fredrik Reinfeldts avsked till riksdagen.

Han lämnar inom kort sin riksdagsplats och funderar nu på att skriva en bok.

Det var en avslappnad före detta statsminister som mötte pressen efter sin sista partiledardebatt. Nu väntar en tid av omställning och sannolikt bokskrivande.

-Jag ska byta spår på ett sätt som också innehåller annat. Men det är jag inte klar över i dag, säger Reinfeldt.

Med sig från riksdagen hade han en hög presenter från partiledarkollegor. Bland annat en gryta för att laga älsklingsrätten korvgryta från Centern, en t-tröja med texten ”Världens bästa kompis” från Folkpartiet och biljetter till musikalen ”Livet är en schlager” från Socialdemokraterna.

”Värmde lite”

Några stora känslor bjöd inte Reinfeldt journalisterna på, men han medgav att det värmde lite att få höra andras uppskattning och att han säkert kommer att sakna något av sitt gamla liv.

I sitt sista riksdagsanförande valde Reinfeldt att inte angripa sina politiska motståndare. Han reflekterade över sina nästan 25 år i rikspolitiken. Att Sverige tog sig ur 90-talskrisen och nu har den starkaste ekonomin på 40 år beskrev Reinfeldt som den viktigaste bedriften. Han gav alla statsministrar från Carl Bildt och framåt credit för det.

Reinfeldt ansåg också att Sverige blivit ett mer öppet och tolerant samhälle. Samtidigt oroade han sig för främlingsfientligheten och vände sig till hela svenska folket.

-Vi är inte vi eller dom, bara vi.

Hyllningar

Därefter kom hyllningar både från politiska motståndare och vänner. Mest känslosam var C-ledaren Annie Lööf som beskrev Reinfeldt som en fantastisk människa. Hon tog den intensiva valrörelsen som exempel.

-Du hade alltid tid för dina barn, du gick hem, du lagade mat och du fixade, sade Lööf.

Även V-ledaren Jonas Sjöstedt framförde sin respekt för sin ”motståndare”.

-Att vara partiledare är tufft. Att vara partiledare och statsminister är betydligt tuffare. Hur många tidiga morgnar, nästan natt, har du inte klivit upp för ta det där planet till Bryssel för möten som inte är så flärdfulla, sade han

Flirtade

Reinfeldts efterträdare som statsminister, S-ledaren Stefan Löfven, ägnade en hel del tid i debatten åt att flirta över blockgränserna för att hans minoritetsregering ska kunna få stöd för framtida förslag. Löfven smickrade Annie Lööf med att hon är en skicklig politiker som vänt tillbaka till Centerns kärnvärden. Han pekade ut landsbygden, småföretagen och landets högskolor som tänkbara samarbetsområden.

Lööf tackade för komplimangen, men smällde igen samarbetsdörren. Hon anklagade Löfvens regeringsförklaring för att vara en krigsförklaring mot landsbygden och regeringen för att ha svikit friskoleöverenskommelsen.

-Hur ska vi kunna lita på er i framtiden, undrade hon.

Reinfeldts presenter

Alla partiledarna gav presenter till Moderatledaren Fredrik Reinfeldt under hans sista debatt i riksdagen.

  • FP-ledaren Jan Björklund: En vit t-shirt med trycket ”Världens bästa kompis”.  
  • C-ledaren Annie Lööf: En gryta och falukorv, så att Reinfeldt kan laga sin favoriträtt.  
  • KD-ledaren Göran Hägglund: Ett verktygsbälte så att den förre statsministern kan fortsätta ”att bygga Sverige”.  
  • S-ledaren och statsministern Stefan Löfven: Biljetter till Jonas Gardells musikal ”Livet är en schlager”.  
  • MP-språkröret och miljöminister Åsa Romson: En bok om svenska nationalparker.  
  • V-ledaren Jonas Sjöstedt: Boken ”Reinfeldt-effekten”, skriven av V:s partisekreterare Aron Etzler.  
  • SD-ledaren Jimmie Åkesson: Ett nödhjälpspaket till flyktingar från UNHCR. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.