Romson förhördes i KU

Uppdaterad
Publicerad

Konstitutionsutskottet förhörde klimat- och miljöminister Åsa Romson om felaktigheter i ett pressmeddelande och ett misstänkt försök till påverkan av myndighet.

Den 30 oktober 2014 beslutade Naturvårdsverket att delegera beslut om licensjakt på varg i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Något som inte ligger helt i linje med regeringens uppfattning i vargfrågan.

I en intervju med klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) utförd av TT och publicerad i bland annat Dagens Nyheter och Expressen står att ”Miljöminister Åsa Romson säger att hon är kritisk och helst hade sett att eventuella beslut hade fattats vid ett senare tillfälle”. Det fick Centerpartisten Eskil Erlandsson att anmäla Romson till Konstitutionsutskottet (KU). Han menar att ministern i och med detta försökt påverka myndigheten i sitt beslut.

– Mina uttalande är kommentarer efter att Naturvårdsverket tagit sitt beslut, och inte i syfte att påverka själva beslutet, säger Åsa Romson (MP) i KU.

Inte återgiven korrekt

Romson menar vidare att hon i viss utsträckning blivit felciterad.

– TT har inte ordagrant återgett mitt uttalande, säger Åsa Romson (MP).

Åsa Romson fick också svara på kritik mot ett pressmeddelande i samband med att Yvonne Ruwaida anställdes som statssekreterare.

Här kan du läsa mer om kritiken mot pressmeddelandet, och här kritiken angående Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.