Romson hoppas världen följer Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen hoppas att den övriga världen ska följa Sverige i spåren i klimatpolitiken.

Strategin inför klimatmötet i Paris i december blir att agera föregångare vad gäller utsläppsminskningar.

-Vi ska fortsätta att vara duktiga på hemmaplan. Vi ska visa att klimatåtgärder går att förena med ekonomisk utveckling, säger miljöminister Åsa Romson.

Målet med Parismötet är att få till ett bindande globalt klimatavtal som minskar växthusgasutsläppen och förhindrar att temperaturökningen på jorden överstiger två grader Celsius i framtiden.

Annullerar utsläppsutrymme

Romson, som presenterade strategin på onsdagen, vill också, som hon tidigare sagt, driva på för att ytterligare höja EU:s åtaganden, trots att EU länge har gått i bräschen bland i-länderna, och har satt som mål att minska utsläppen med 40 procent till 2030. Detta är långt mer än andra utvecklade länders åtaganden.

-Vi tycker att 50 procent ligger inom EU:s förmåga, säger hon.

Nyligen beslutade Sverige att annullera en stor del av det utsläppsutrymme som vi tilldelats i form av så kallade utsläppsenheter enligt det existerande klimatavtalet, Kyotoprotokollet.

Stöd till fattiga

Detta är lätt gjort eftersom Sverige med råge uppfyllt sina åtaganden, men Romson menar att andra EU-länder borde följa efter och, precis som Sverige, annullera eventuella överskott.

-De utsläppsenheter vi nu kasserar motsvarar 65 miljoner ton koldioxid, vilket är mer än Sveriges årliga utsläpp, säger Romson.

Sverige ska också stärka allianser med länder i tredje världen. Klimatstödet till fattiga länder ska ökas. Här ingår fyra miljarder kronor som Sverige lovat avsätta till FN:s så kallade gröna klimatfond.

Dessutom avsätts 30 miljoner kronor i en pott inom biståndsbudgeten som ska fördelas till internationella projekt som stödjer samverkan kring klimatarbete inför Parismötet.

Fakta: Parismöte

I december 2015 möts världens länder i Paris för att för första gången sedan på över 20 år enas om ett nytt globalt klimatavtal. Mötet sker inom ramen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC).

Hoppet om att avtalet ska bli verklighet ökade dramatiskt när USA och Kina i höstas kom överens om vissa minskningar av de båda ländernas växthusgasutsläpp. USA har utfäst sig att minska utsläppen med 26-28 procent från 2005 till 2025. Kina har lovat att landets utsläpp ska nå en topp senast 2030.

De båda giganterna svarar tillsammans för nästan hälften av de globala växthusgasutsläppen. I och med att de enats har det största hindret för att avtal undanröjts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.