Romson hoppfull inför klimatmöte

Publicerad

Hoppet växer om ett nytt globalt klimatavtal när förhandlingarna nu går in i sitt slutskede. -Vi står inför ett möte som anger tonen inför Parismötet, sade Åsa Romson (MP).

Miljöminister Åsa Romson tycker att världens länder, inklusive Kina och USA, har gett oväntat positiva signaler på sistone.

-Förnuftet har sipprat in i världssamfundet, säger hon.

Nästa vecka startar ännu ett klimattoppmöte i FN:s regi, det tjugoförsta i ordningen. Mötet, som äger rum i Lima i Peru, är det sista inför nästa års möte i Paris då det nya avtalet ska sys ihop – om allt går vägen som tänkt.

Efter USA:s och Kinas gemensamma utspel nyligen, då USA lovade utsläppsminskningar på 26-28 procent till 2025 och Kina lovade att landets utsläpp ska nå en topp senaste 2030, har Åsa Romson relativt höga förväntningar på utgången.

Ont om tid

-Vi står inför ett möte som anger tonen inför Parismötet. Klimatförhandlingarna är inte inne i något slags mellanår, som har antytts, utan det är snarare så att aktiviteterna skruvas upp ju närmare vi kommer, säger hon.

I Lima måste parterna komma en bra bit på väg eftersom tiden ändå kommer att vara knapp det kommande året.

I Paris ska länderna enas om minskningar av växthusgasutsläppen, hur mycket varje land ska bidra med, och dessutom enas om en mekanism för successivt ökade ambitioner.

Räcker inte

Det sistnämnda är nödvändigt eftersom de åtaganden som bland andra Kina och USA aviserat inte räcker för att nå tvågradersmålet – det vill säga målet att förhindra att den kommande temperaturhöjningen på jorden överstiger två grader Celsius.

-Att hitta en sådan mekanism är avgörande. Det kanske är den mest intressanta biten av alla, säger Romson.

Hon påpekar att det också är nödvändigt att komma överens om vad som ska hända från 2015 då avtalet sys ihop, fram till 2020 då det ska träda i kraft.

-Vi kan inte sitta med armarna i kors till 2020. säger hon.

Fakta: Klimatmötet i Peru

Världens länder träffas 1-12 december för ett klimatmöte i Lima i Peru. Länderna har tidigare enats om att det ska tas beslut om en ny global överenskommelse i Paris nästa år.

Uppgifterna för mötet i Lima blir att lägga grunden för det avtalet, som ska börja gälla 2020. Där ska bland annat ingå: Insatser för att minska utsläpp av växthusgaser, hur ett finansiellt stöd för det ska se ut och hur teknikutveckling ska underlättas.

Sverige deltar med experter från flera departement och myndigheter. Första veckan leds den svenska delegationen av klimatambassadör Anna Lindstedt och andra veckan av klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Källa: Regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.