S-krav på ökad lärartäthet

Publicerad

Socialdemokraterna vill införa bemanningskrav för landets friskolor. Men förslaget möter hård kritik.

Ledande friskolekoncerner sparar in 659 miljoner kronor på lärare under ett år. Det hävdar S och hänvisar till en egen granskning av personaltäthet, där landets största friskoleaktörer jämförs med det kommunala rikssnittet. Ett bemanningskrav som utgår från kommunala skolors lärartäthet ska stoppa vinstjakten, säger partiledare Stefan Löfven.

-Det är viktigt. Man ska inte kunna få ut samma skattepengar som kommunala skolor och sedan dra ned på personal och göra vinst.

Frågan är knappast ny, kontrar Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé som pekar på förra årets uppgörelse mellan regeringspartierna, S och MP i Friskolekommittén. Den innebar bland annat att Skolinspektionen ska kunna kräva högre lärartäthet om det brister.

-Vi har ju redan skakat hand om ett förslag som ska ta sig an problemet, säger Tobé och fortsätter:

-Skillnaden i lärartäthet är stor även mellan kommunala skolor.

Lärarförbundet efterlyser i stället fler lärare på skolor som har det tufft och Friskolornas riksförbunds vd Claes Nyberg sågar S utspel totalt.

-Ett exakt lärartäthetsmått säger inget om hur man arbetar på enskilda skolor. Man måste se hur lärare arbetar också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.