Så efterlevs klimatavtalen nationellt och internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Rättsliga frågor kring klimatavtal som Parisavtalet, Klimatkonventionen, COP 22 etc blir belysta.

Vad förhandlas just nu? Hur ska avtalen genomföras? Finns det rättsliga hinder för Trump att ta sig ur olika klimatavtal? Nya klimatlagen, vad innehåller den?

Del 1:

Fd chefsförhandlare Bo Kjellén reflekterar kring världspolitiken och klimatförhandlingar. ”Jag gör några nedslag, bl a kommentar till Trumps hållning till klimatpolitiken och även de nationalistiska strävanden som finns i Europa. De är förfärligt rädda. Rädda för islam, starka kvinnor etc, men inte för klimatförändringar. På 30-talet slutade det med katastrof.”

Chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz föreläser under rubriken: Från Paris till Polen. Hon börjar med att kommentera Trumps inställning till miljöavtalen. ”De tecken som vi ser är ingen överraskning, men klart att det är oroväckande tecken. Var befinner vi oss just nu – i förhållande till våra målsättningar?”

Del 2:

Malou Larsson Klevhill hälsar välkommen. ”Vi ska koncentrera oss på det nationella genomförandet – hur får vi effekt?”

Fd klimatminister Åsa Romson (MP) håller föredrag om rättsvetenskapliga frågor gällande avtalen. Romson var Sveriges klimatminister i Paris.

”Vad hände egentligen med Parisavtalet och den internationella klimaträtten?”

Hon reflekterar också kring den rättsvetenskapliga frågeställningen.”

Advokat Kristina Forsbacka tar det internationella perspektivet. Hon berättar om olika klimatprocesser och lagar internationellt.

Biträdande professor Simon Matti koncentrerar sig på klimatlagen som policyinstrument och har ett statsvetenskapligt perspektiv på klimatlagar.

Miljörättsligt seminarium, Stockholms universitet från 21/3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.