Så ska missbruket av svenska pass förhindras

Uppdaterad
Publicerad

Svenska medborgare ska bara ha rätt till tre pass under fem år. Försvinner fler ska endast provisoriska pass utfärdas. Det föreslås i den promemoria som överlämnats till inrikesminister Anders Ygeman (S).

Utredaren Ebba Sverne Arvill överlämnade under måndagen sin utredning Missbruk av svenska pass – Omfattning och åtgärdsförslag till inrikesminister Anders Ygeman.

Svenska pass är försedda med flera säkerhetsdetaljer och därmed mycket svåra att förfalska, enligt  Ebba Sverne Arvill. Ändå missbrukas de till exempel genom att en annan person än den rättmätige passinnehavaren, en look-alike, använder passet för resa.

Sverne Arvill har kartlagt missbruket, gjort en internationell jämförelse och presenterar förslag på åtgärder.

Enligt statistik från Frontex ligger svenska dokument på åttonde plats bland de dokument som upptäcks och rapporteras vid de yttre gränserna till Schengenområdet. När det gäller look-alikemissbruk är svenska pass det näst vanligast förekommande efter franska pass.

Det finns nätverk som handlar med svenska pass, i vissa fall i syfte att användas vid människosmuggling, konstaterar Ebba Sverne Arvill.

Max tre pass

Enligt svensk lag finns det inte några begränsningar vad gäller hur många pass en person kan beviljas efter upprepade förlustanmälningar och inget hinder för den som tidigare har missbrukat sitt pass att skaffa sig ett nytt. Sådana bestämmelser finns i t.ex. i norsk och nederländsk lagstiftning.

Ebba Sverne Arvill föreslår nu bland annat att svenska medborgare som huvudregel endast ska ha rätt till tre vanliga pass under en femårsperiod, därefter ska bara provisoriska pass för särskild resa beviljas och flygbiljett eller liknande ska visas upp. Tidigare pass spärras samtidigt internationellt.

Utredaren föreslår också att Sverige ska verka för kontroll av fingeravtryck och ansiktsigenkänning, som sedan jämförs med informationen i deras pass, införs vid de yttre gränserna till hela Schengenområdet,

-Utredarna vill att fingeravtryck ska kontrolleras varje gång någon kommer utanför Schengenområdet. Jag tror att det är enda sättet att komma tillrätta med ”lookalike”-problematiken, när du använder ett pass från någon som liknar dig, säger Ygeman, som tycker att förslagen överlag är bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.