(SD) vill stärka industrin

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill satsa 4,9 miljarder kronor på att stärka industrins konkurrenskraft nästa år.

-Vi är ute efter är att behålla och kanske i bästa fall skapa fler jobb i industrin, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Han presenterade på tisdagen SD:s ekonomiska vårmotion där nya satsningar på industrin aviseras i partiets budgetmotion för 2016 som läggs fram i höst.

Slopa fastighetsskatten för industrin

Av de 4,9 miljarder kronorna vill SD lägga 1,8 miljarder på att slopa fastighetsskatten för industrin. Partiet vill också lägga pengar på att stärka transportinfrastrukturen, avskaffa effektskatten på kärnkraft och satsa på en forskningsreaktor för att utveckla framtidens kärnkraft. För att säkra industrins tillgång till kompetent arbetskraft vill SD bland annat ge höjt studiebidrag till dem som utbildar sig i efterfrågade yrken.

Arbetsgivaravgift för unga

Liksom regeringen vill SD avskaffa nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga.

-Skillnaden är att de pengarna vill vi använda till sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag, säger Sjöstedt.

Industrisatsningarna ska finansieras genom att spara in regeringens föreslagna traineejobb och extratjänster, samt att minska asyl- och anhöriginvandringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.