Sex miljarder till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

6,2 extra miljarder kronor de kommande fem åren ska stärka försvaret och möta ett ökat hot från Ryssland utlovade finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid en presskonferens

Orsaken till dagens besked att försvarsmakten får ytterligare tillskott och en ny inriktning är den ökade ryska aggressionen i Ukraina och landets ökade militära närvaro i Östersjön och polarområdet.

Dessutom har undervattenskränkningen i Stockholms skärgård i höstas gjort att försvarsfrågan fått ökad prioritet.

– Det är en signal till omvärlden, säger Hultqvist.

Beskedet lämnades av försvarsminister Peter Hultqvist (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens i eftermiddags.

Nya system

Pengarna, som kommer att fördelas mellan 2016 och 2020 ska bland annat finansiera en modernisering av marinens fartyg, för att kunna bedriva mer effektiva ubåtsspaningar.

Dessutom ska nya fasta spaningssystem placeras ut i vattnet på strategiska områden. Pengar ska också öronmärkas till ökad militär förmåga på Gotland och tätare övningar för armén, flygvapnet och marinen.

Försvaret vill ha mer

Satsningen innebär att försvaret får ett tillskott på 6 miljarder, men det som försvarsmakten velat ha är 16 miljarder fram till 2020 för att klara av ambitionsnivån som sattes av försvarsberedningen förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.