Sista partiledardebatten inför sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) hoppas på arbetsro och mindre stök framöver. Men när riksdagen slår upp dörrarna i höst väntar samma problem – en allians som jagar honom om jobbpolitiken och en ny politisk karta, där Sverigedemokraterna är tredje största parti.

I riksdagens sista partiledardebatt före sommaruppehållet talade Stefan Löfven om regeringens jobbpolitik, som han vill sätta i gång med så snart vårbudgeten får godkänt i riksdagen nästa vecka.

-Löftet till svenska folket från min sida är att vi ska se till att få fler människor i arbete. Vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och se till att vända skolresultaten, så att barnen får en bra utbildning. Det är ett löfte till svenska folket, säger Löfven.

Dramatiskt

Riksdagsåret har varit ett av de mest dramatiska i svensk politik. Ett tag såg det ut att bli nyval och regeringen har tvingats regera med Alliansens budgetförslag fram tills nu.

-Det är snart fler som tror på spöken i Sverige än som tror på regeringens jobbpolitik, sade FP-ledaren Jan Björklund.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gjorde comeback i talarstolen efter sin sjukskrivning, och han fick det svettigt. Alla ville debattera med honom, vilket är logiskt anser statsvetaren Andreas Johansson Heinö på den liberala tankesmedjan Timbro.

-I någon mening är det en symbol för att SD har en ny roll i svensk politik. De är en del av centrum på ett sätt som de aldrig har varit förut, säger han.

Känslig SD-punkt

Stefan Löfven gick till attack mot SD:s nazistiska rötter, vilket är en känslig punkt för partiet.

-Det är relevant kritik, men frågan är om den är särskilt politiskt effektiv, säger Johansson Heinö.

Jimmie Åkesson anklagade Allianspartierna för att ha lagt sig platt och lämnat walk-over när de gjorde upp med regeringen om den så kallade decemberöverenskommelsen (DÖ), som innebär att en minoritetsregering kan få igenom sin budget i riksdagen.

-Vi är det enda oppositionspartiet, är Åkessons slutsats.

Konflikter kvar

Men han får mothugg av Andreas Johansson Heinö:

-Trots decemberöverenskommelsen upplever nog väljarna att det finns ganska skarpa konfliktlinjer mellan vänster och höger i svensk politik, så jag tror inte att SD kan muta in ett område som enda oppositionsparti, säger han.

Han tror inte heller att Stefan Löfven ska hoppas på att DÖ löser alla hans problem. Den blir mer som konstgjord andning.

-Den löser budgetvoteringarna, men en regering behöver göra väldigt mycket mer än få igenom sin budget.

-Det finns ingen nedförsbacke att pusta ut i, utan det kommer att vara motigt hela vägen framöver med en besvärlig riksdag och väljarskara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.