Skattesänkningar och offentliga resurser

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt näringsliv presenterar en ny rapport om den offentliga välfärdens finaniering. Rapporten presenteras på ett seminarium med bland annat Andreas Bergh, Anne Kjöller och PM Nilsson.

Sedan år 2000 har skatterna gradvis sänkts. Skattesänkningarna inleddes av de socialdemokratiska regeringarna och har sedan fortsatt med de borgerliga regeringarna. Skattetrycket uppgår idag till ca 44 % av BNP och har således fallit med sju procentenheter sedan millennieskiftet.

Detta har föranlett en allt mer intensiv diskussion om den offentliga välfärdens finansiering och om bristande kvalitet i offentliga tjänster. Allt oftare påstås att välfärden urholkats av skattesänkningarna, eller att skattesänkningarna finansieras med lånade pengar.

Men vad är sant i denna debatt – hur ser fakta ut? Svenskt Näringsliv har låtit sina välfärds- och skatteexperter utreda utvecklingen av de svenska offentliga finanserna sedan sekelskiftet.

Svensk Näringsliv har samlat fakta i en rapport som också går igenom en rad omdebatterade nyckeltal för de skattefinansierade välfärdstjänsterna, exempelvis lärartätheten i skolan, och hur dessa har utvecklats.

Rapporten presenteras på ett seminarium där den också kommenteras av Docent Andreas Bergh vid Institutet för Näringslivsforskning, Hanne Kjöller vid Dagens Nyheter, Karin Pettersson vid Aftonbladet och PM Nilsson vid Dagens Industri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.