Skottland och de nya kommissionärerna

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om Skottland röstar ja till självständighet? Och vilka är de föreslagna EU-kommissionärerna?

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) tycker att den skotska omröstningen om självständighet är känslig för EU för det som kan bli förlängningen, till exempel att Storbritannien lämnar EU. Det säger han i ett samtal i SVT Forum.

– Men också för att det kan dra i gång motsvarande rörelser i andra delar av Europa. Då har vi helt plötsligt en rapid utveckling mot en massa etniska, konstlade konflikter, säger han.

EU-samtal 2014

Bodil Ceballos (MP) ser inte självständighetssträvandena i EU som en kedjereaktion utan som parallella processer och tar Katalonien i Spanien som exempel. Katalanerna har under en lång tid begärt att få folkomrösta för att utröna om man ska vara kvar i det egna landet eller inte, säger hon.

– Men det man många gånger tror är ett problem är att vi splittrar, att det blir fler stater etc. Men det här är människor och länder som redan har hela EU-lagstiftningen på plats. Det borde inte vara ett problem att sen också integreras i EU som ju både skottar och katalaner vill, men där då länderna å sin sida kan sätta stopp för det, säger hon.

Bodil Ceballos tycker att skottarna ska ha ett snabbspår in i EU om det blir ett ja till självständighet i folkomröstningen.

Hör hela samtalet i klippet ovan. Inspelat i EU-parlamentet i Strasbourg 17/9.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2014

Mer i ämnet