Snabbspår för jobb till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Regeringenvill bjuda in fack och arbetsgivare till samtal för att ordna snabbspår till jobb för de som fått uppehållstillstånd i Sverige.

Alla kommuner i Sverige ska också ta emot flyktingar.

Det sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) på en pressträff i Rosenbad.

-Jag har redan haft samtal med arbetsmarknadens parter och det finns ett stort intresse, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Tanken är att erbjuda parterna att inom respektive område själva utforma ett snabbspår för etablering av nyanlända på arbetsmarknaden.

Regeringen föreslår också att kommunerna ska få ett ökat ansvar.

Men det sägs inget om i fall att det handlar om att införa en tvingande lagstiftning för att fördela mottagandet jämnare mellan kommunerna. Det tänker Ylva Johansson återkomma till.

TCO välkomnar

Svenskt Näringsliv välkomnar att regeringen börjar tala om ”den utmaning som det stora antalet asylsökande till Sverige innebär”. Enligt vd Carola Lemne kan arbetsmarknadens parter spela en viktig roll i arbetet med att göra det lättare för nyanlända att få ett jobb. TCO delar regeringens ambition att förbättra människors möjligheter att komma i arbete, enligt ordförande Eva Nordmark.

Kritiken från de borgerliga partierna är inte nådig

-Det är pinsamt innehållslöst. Sverige står inför en stor integrationsutmaning, inte minst för att prognoserna visar på en ökad inströmning av flyktingar. Vi måste lägga om integrationspolitiken i Sverige för att flyktingarna snabbare ska komma i arbete, och det här var ju bara snömos att parterna ska ta ansvaret. De har ju haft ansvaret hela tiden men de har ju inte lyckats, säger FP-ledaren Jan Björklund till TT.

-Här ser vi en skiss för samtal med parterna, men inga förslag om hur det ska gå till att komma snabbare i jobb. Problemet regeringen har är att de inte har några förslag, säger Moderaternas talesperson Elisabeth Svantesson.

Centerpartiets talesperson Johanna Jönsson är lika kritisk.

-Vi är helt bedrövade över att man inte kommer med mer än så här. Man har haft sex månader på sig att komma fram med konkreta förslag, och man har sagt att man jobbar med det, och så har man en presskonferens där man presenterar att man ska sätta sig och fika i ett halvår till. Det är helt bedrövligt när det finns så mycket som måste göras, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.