Statsministerns frågestund

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick flera frågor om Vattenfalls köp av holländska Nuon vid riksdagens frågestund.

-Regeringen har fått kritik men statsministern har glidit undan frågor frånoppositionen och journalister. Det var en mycket stor affär men också mycketdålig som skapat miljardförluster. Statsministerns egna tjänstemän avrådde ochsade att det var för dyrt. Varför godkände statsministern ändå affären, frågadeSocialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg.

-Jag ska svara på samma sätt som jag gjort tidigare. Regeringen har intefattat något beslut om detta. Det var Vattenfalls styrelse. Det var förankrat iregeringen via ansvarigt statsråd. Jag ifrågasätter som S gör att man hävdaratt vi förlorat 97 miljarder kronor. Hur räknar Stefan Löfven då? Nuon tillhörVattenfall och avkastningen ökar. Detta är mer än en fråga om pris, svaradeReinfeldt.

Reinfeldt påminde om att det i Vattenfalls styrelse vid tillfället satt entidigare socialdemokratisk näringsminister, Anders Sundström.

-Menar Socialdemokraterna att det inte finns något ansvar i Vattenfallsstyrelse? frågade Reinfeldt.

Ansvar

Damberg hävdade att allt kokar ned till ansvar.

-Statsministern har väldigt lätt för att peka finger åt andra men väldigtsvårt att se sig själv i spegeln. Förra veckan var det Göran Perssons fel attklyftorna ökar och nu är det Anders Sundströms fel, trots att regeringens egnatjänstemän sade att affären var för dyr. Nu medger Fredrik Reinfeldt att hanvar informerad, men varför agerade du då inte? sade Damberg.

-Jag kommer nu att upprepa mig. Regeringen har inte fattat något beslut. OmMikael Damberg känner till att beslut om Vattenfall fattades på några andrasätt under socialdemokratiska regeringar, så får han gärna redogöra för det.Det var förankrat hos ansvarigt statsråd Maud Olofsson, men det fråntar inteansvaret från Vattenfalls styrelse, sade Fredrik Reinfeldt.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.