Stefan Löfven sträckte ut handen

Uppdaterad
Publicerad

-Jag är beredd att börja sondera möjligheterna för att bilda en ny regering för Sverige, sade S-edaren Stefan Löfven i sitt tal

Det är få partier i ett flerpartisystem som når 30 procent. Så vi kan vara mycket stolta över det vi åstadkommit, sade Stefan Löfven på Socialdemokraternas valvaka.

-Jag välkomnar och respekterar naturligtvis att Fredrik Reinfeldt lämnat in sin avskedsansökan. Men jag vill också tacka honom, han har burit ansvaret som statsminister i åtta år. Jag har stor respekt för dig som person och politiker, sade Löfven.

-Nu är det dags för ansvar. Vi har ett nytt unikt läge i Sverige. Nu är valkampanjen över, nu är det dags att sätta Sveriges intresse först. Jag är beredd att bilda en för Sverige handlingskraftig regering.

-Och jag ska inleda samtal med Miljöpartiet, men jag är beredd, handen är utsträckt till andra demokratiska partier. Vårt land är för litet för konflikter. Inget samarbete kommer att ske med Sverigedemokraterna, fortsatte han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.