SVT:s Peter Rawet och professor Lars Calmfors förbereder sig inför sin insats i SVT Forum. Foto: Anita Kratz/SVT

Fransk stjärnglans på S-seminarium

Uppdaterad
Publicerad

Den franske ekonomen Thomas Piketty berättar om sin storsäljande bok på Socialdemokraternas seminarium om välfärdsutveckling.

Den franske stjärnekonomen Thomas Piketty förespråkar att Sverige återinför arvs- och förmögenhetsskatt. Sådana skatter behöver inte vara höga – det handlar framför allt om att hålla koll på rikedomarna.

Storsäljande bok

I sin bästsäljande bok Kapitalet i det 21:a århundradet, som har fått stort internationellt genomslag, skriver Piketty om de historiska klyftorna i inkomst och förmögenheter i västvärlden. En av huvudpoängerna är att när avkastningen på kapital är högre än den ekonomiska tillväxten blir fördelningen av förmögenhet koncentrerad till de allra rikaste i samhället. Generellt växer förmögenheter över tid snabbare än ekonomin i stort när tillväxten ligger på en låg nivå, så länge inget görs för att hindra utvecklingen.

Förespråkar arvs- och förmögenhetsskatt

För att förhindra att de allra rikaste i Sverige drar ifrån förmögenhetsmässigt behöver Sverige, enligt Piketty, återinföra någon typ av arvsskatt, som avskaffades av den S-ledda regeringen 2004, samt förmögenhetsskatt, som avskaffades av Alliansregeringen 2007. Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna vill återinföra några av skatterna, men S vill däremot se höjda marginalskatter på riktigt höga inkomster, och kan tänka sig en global förmögenhetsskatt.

Fakta: Känd för tegelsten om klyftor

  • Thomas Piketty är professor i ekonomi vid Paris School of Economics.  
  • Han 43 år gammal och bosatt i Paris.  
  • Piketty har skrivit tiotalet böcker, senast bästsäljaren ”Kapital under det 21:a århundradet”.  
  • Boken, en riktig tegelsten, har skapat debatt om inkomstklyftor och koncentration av rikedomar till en liten del av jordens invånare.  
  • Financial Times har funnit brister i hans datainsamling men de flesta ekonomer respekterar Pikettys kartläggning av den historiska utvecklingen av förmögenhetskoncentration och inkomstfördelning.  
  • Däremot går åsikterna isär gällande hans lösningar, exempelvis global förmögenhetsskatt. Piketty erkänner också själv att han är bättre på historia än framtid.  
  • Piketty medverkar på seminarier i regi av LO och Socialdemokraterna under Almedalsveckan i Visby.(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.