Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid pressträffen på försvarsdepartementet i Stockholm på tisdagskvällen. Foto: TT

Sverige och Finland utökar försvarssamarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland vill fördjupa sitt försvarssamarbete. I en gemensam rapport från ländernas försvarsmakter presenteras förslag på samverkan inom en rad områden.

Till exempel handlar det om en marin förbandsenhet, Swedish Finnish Naval Task Force, som ska ha full operativ kapacitet 2023. Det föreslås bland annat även att länderna ska använda varandras marina baser, skriver försvarsdepartementet på sin webbplats.

Försvarsmakterna föreslår även i sin rapport att Finland och Sverige fram till 2020 ska ta fram ett koncept för ett gemensamt arméförband. Det målet ska uppnås genom att övningsverksamheten utökas under de kommande åren.

Man föreslår även ett tätare samarbete mellan de båda ländernas flygvapen.

Det handlar bland annat om gemensamma operationer, gemensamt utnyttjande av flygbaser och gemensam stridsledningsförmåga.

– Det är ett nytt betydande steg i det finländsk-svenska samarbetet, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) under ett seminarium i Stockholm där även Finlands försvarsminister Carl Haglund medverkade.

Han var noga med att poängtera att det inte handlar om en finländsk-svensk försvarsallians.

Hultqvist säger att regeringen nu ska undersöka möjligheterna att gå vidare med de intressantaste förslagen.

Läs hela rapporten här.

Fakta: Fördjupat försvarssamarbete

Sveriges och Finlands försvarsmakter föreslår i en gemensam rapport samverkan på en rad områden. Bland annat föreslås att länderna ska:

  •  Använda varandras marina baser i större utsträckning.
  •  Öva tillsammans, inklusive övningar där ubåtsjakt ingår.
  •  Kunna samarbeta och ha en förmåga till gemensamma operationer när det gäller flygvapnet.
  •  Ta fram ett koncept för en finländsk-svensk armébrigad.

Källa: Finlands och Sveriges försvarsmakters gemensamma rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.