Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sveriges och EU:s nya migrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Vad innebär förslagen i Tidöavtalet och EU:s migrationspakt för svensk och europeisk flyktingpolitik och för de asylsökande?

Under det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd har EU-länderna till sist kunnat sätta ner foten när det gäller synen på hur migrationen ska skötas, efter stor oenighet i flera år. Men när det gäller EU:s migrationspakt återstår fortfarande mycket att göra innan de nya reglerna verkligen är klara. Härnäst väntar kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, där majoriteten har förespråkat en betydligt mjukare linje än vad EU-länderna i ministerrådet nu ställer sig bakom.

Paradigmskifte

När det gäller Tidöavtalet kallar regeringen den nya migrationspolitiken för ett paradigmskifte och målet är att antalet asylsökande ska minska väsentligt.

”Fusk och missbruk kopplat till arbetskraftsinvandring ska stoppas och skuggsamhället bekämpas. Sverige ska ha ett värdigt mottagande, och för personer som saknar skyddsskäl eller av andra skäl inte har laglig rätt att vistas i Sverige ska beslutet att lämna landet verkställas”

De nya förslagen och förändringarna diskuterades av en panel under Asylrättsforum den 20/6.

Medverkande:

John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders

May Ann Ramsay, senior expert på DG Home, EU-kommissionen

Sofia Rönnow Pessah, senior policyrådgivare EU-frågor på Rädda Barnen

Moderator: Louise Dane, jurist på Asylrättscentrum och doktor i offentlig rätt

Arrangör: Asylrättscentrum i samarbete med UNHCR och ABF Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.