SVT:s valundersökning presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Röstar kvinnor och män olika? Och vad kan Valu säga om kommande val? SVT:s vallokalsundersökning vid EU-valet presenterades i dag vid ett miniseminarium i Radiohuset.

SVT:s valundersökningar har gjorts alltsedan 1991. I årets EU-val har drygt 8000 människor deltagit, både på valdagen och bland förtidsröstarna. Samtliga har fyllt i enkäter på 30-40 frågor om varför de röstar som de gör. Därmed kan man nu dra slutsatser om vilka faktorer som bidrar till svenskarnas röstande och vilka partier som tagit röster från varandra. Sören Holmberg, professor presenterade i dag resultaten på en presskonferens kombinerat med ett miniseminarium.

Trogna SD-väljare

FI, som i och med EU-valet nu kommit in i EU-parlamentet har vunnit väljare från främst Vänsterpartiet och Miljöpartiet: 14 procent från V och 8 procent från MP.

Valu

SD, som fick nästan 10 procent av rösterna, har tagit väldigt lite från andra partier. 10 procent som röstade på SD kan också tänka sig att göra det i ett riksdagsval. ramgångsrika MP har tagit 15 procent väljare från V, 12 från S, 9 från C, 8 från M och 13 från FI.

Hälften av Moderaternas väljare röstade på andra partier än M, framför allt FP. 16 procent av M-väljarna valde FP.

Vallokalsundersökning ger fingervisning om riksdagsval

I SVT:s vallokalsundersökning ställdes även frågan vilket parti man skulle rösta på om det var riksdagsval i dag. Opinionsstödet fördelade sig då enligt följande: S: 28,4 procent, M: 18 procent, MP: 12,2 procent, V: 11,6 procent, SD: 7,1 procent, FP: 6,9 procent, FI: 5,9 procent, C: 4,4 procent, KD: 3,6 procent och PP: 0,8 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valu

Mer i ämnet