Tiggeri – vad kan vi göra?

Uppdaterad
Publicerad

Stöd här eller där? Ska tiggeri förbjudas? Det är några av frågeställningarna i Pers hörna med Åsa Regnér, (S) barn- äldre och jämställdhetsminister och Tomas Tobé (M), partisekreterare. Från 28/6.

Ingen av dem vill förbjuda tiggeri, men Tomas Tobé menar att man borde kriminalisera organiserat tiggeri.

Regeringen har precis lagt fram en plan mot tiggeri som bl a går ut på att det ska vara lättare för privata markägare att avhysa EU-migranter, att man vill förbjuda utnyttjandet av människor som tigger med hjälp av ny lagstiftning och att organiserat tiggeri bör kriminaliseras. 

-När vi la fram en förslaget om att kriminalisera organiserat tiggeri sa du Åsa att vi fiskade i grumligt vatten, men nu duger det, menar Tomas Tobé. Det är ju bra att det kommer nu men hur överens är ni inom regeringen?

-Tomas Tobés regering sov i åtta år utan att komma med något, medan vi har byggt upp åtgärder  under åtta månader, säger Åsa Regnér.

På frågan om de själva ger något till tiggare svarar Åsa Regnér att det händer ibland, men att hon också kan stödja frivilligorganisationer. Tomas Tobé ger aldrig något utan hänvisar till frivilligorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.