Foto: SVT

Trots högerpopulism – oförändrad invandringsattityd

Uppdaterad
Publicerad

En rapport från Delmi visar att trots högerpopulistiska framgångar, så har européers inställning till invandring inte förändrats i samma utsträckning.

Valframgångarna för högerpopulistiska partier i Europa har inte påverkat den allmäna inställningen till invandring. Det visar en rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som nu presenterats på ett seminarium på Rosenbad.

– Vår studie visar att attityderna inte blir mer negativa till följd av närvaron av högerpopulistiska partier i parlamenten. De lyckas heller inte påverka migrationspolitiken i sina respektive länder, om de inte bjuds in till regeringssamarbeten, säger Andrea Bohman, Umeå universitet, som är en av författarna till rapporten.

Blir bredare politiskt

Men om de högerpopulistiska partierna inte kan påverka folks attityder, och inte får så mycket att säga till om vad gäller en av deras kärnfrågor, migrationspolitiken, vad kan man då förvänta sig av dem i framtiden?

– De här partierna etablerar sig allt mer som breda partier, men har kvar sitt fokus på migrationspolitiken. De etablerade partierna måste formulera svar på de frågor som de högerpopulistiska partierna ställer, och där är det många som famlar, säger Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet, som är med och kommenterar rapporten.

Här kan du få veta mer om Delmi, och läsa hela rapporten.

Forskare från Umeå universitet

Delmis rapport ”Radikala högerpartier och attityder till invandring: Europa under 2000-talet” släpptes på ett seminarium i Rosenbad den 13 oktober. Rapporten är författad av Mikael Hjerm och Andrea Bohman från Umeå universitet.

Rapporten kommenteras av Jonas Hinnfors från Göteborgs universitet och Ann-Cathrine Jungar vid Södertörns högskola.

Förenar det akademiska och praktiska

Delegationens uppdrag är att förena den akademiska och praktiska miljön och belysa migrationens samband med andra områden, till exempel utveckling, integration och arbetsmarknad. Delegationen ska genom studier, sammanställningar av forskningsresultat, analys och utvärdering av svenska och internationella forskningsresultat ge underlag för hur den framtida migrationspolitiken kan utformas.

Uppföljning under 2017

Regeringen beslutade den 21 november 2013 efter överenskommelse med Miljöpartiet att inrätta en delegation för migrationsstudier. Samma dag utsågs Joakim Palme, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till ordförande för delegationen. 

Regeringen avser att löpande följa delegationens arbete och senast under 2017 ta ställning till hur arbetet ska bedrivas i fortsättningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.