Två slåss om partiledarjobbet i KD

Uppdaterad
Publicerad

Striden om att bli ny KD-ledare efter Göran Hägglund står nu mellan Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed. I dag frågas kandidaterna ut av partidistrikten.

Processen för att sålla fram en ny partiledare i Kristdemokraterna går nu in i ett nytt skede. Bara två kandidater återstår när medlemmar och distrikt har haft en första nomineringsrunda.

-Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed är de två personer som har fått mycket nomineringar. Det har också både Acko Ankarberg Johansson och Lars Adaktusson fått, men de har sagt att de inte står till förfogande för partiledarrollen, säger valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren på en pressträff.

En tvekamp

-Jag tror att jag har förutsättningar att driva en förnyelseagenda för Kristdemokraterna där vi blir mer relevanta i svensk politik. Vägen dit går inte minst via att bli bättre på jobb och ekonomi, säger Forssmed, som i dag är partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, beskrivs ofta som mer värdekonservativ, men vill själv inte klistra på den etiketten.

-Jag är kristdemokrat, säger Busch Thor.

-Vi ska vara den tydliga röst som alltid tar strid mot de politiska ovanifrånlösningarna, som värnar den enskilda människans rätt till självbestämmande.

De båda huvudkandidaterna ska under eftermiddagen frågas ut internt av cirka 90 personer från partidistrikten. Senast den 12 mars ska de 26 distrikten ha bestämt sig för vem de vill ha som ny partiledare.

Varken Forssmed eller Busch Thor är redo att svara på frågan om de kommer att ställa upp som kandidat på det extra rikstinget den 25 april, även om de inte nomineras som valberedningens kandidat. För tidigt väckt fråga, tycker båda kandidaterna.

Adaktussons favorit

Lars Adaktusson sade först nej. Sedan funderade han ett varv till, och meddelade så sent som i morse att han inte kandiderar. Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och riksdagsledamoten Penilla Gunther drog sig ur förra veckan.

Busch Thor är Adaktussons favorit:

-Hon kommer in med en tydlig vision, hon vet vad hon vill, hon har hög kompetens, och hon har entusiasm, vilket inte är minst viktigt, säger han till Ekot.

Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, tror att det blir en större förändring med Busch Thor i spetsen, jämfört med Forssmed. Vem det blir handlar om i vilken mån man vill förändra partiet, tror Hagevi.

-Står man för den kristna, sociala tendensen så är han en kandidat, och hon är närmare det mer värdekonservativa. Jag tror också att det kommer att diskuteras att Forssmed sitter i riksdagen, det gör inte Busch Thor. Men man kan anta att den värdekonservativa falangen har växt, Mats Odell förlorade ju mot Hägglund, men i vilken omfattning det har skett återstår att se, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.