Foto: TT

Ukraina och EU i fokus under utrikesdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt (M) presenterade regeringens utrikesdeklaration i riksdagen och fick hård kritik av oppositionens representanter i en utrikesdebatt med stort fokus på Ukraina och EU.

Utrikesminister Carl Bildt inledde debatten genom att frångå den skrivna utrikespolitiska deklarationen och ta upp Ukraina.

– Det är en mörk dag för Europa, på gatorna i en av våra huvudstäder dödas människor, sade han.

Bildt pekade på att en rysk offensiv med påtryckningar fick Ukrainas ledning att vika av från den inslagna vägen mot ett ökat samarbete med EU och säger också att Ukrainas president Viktor Janukovytj har ”blod på sina händer”.

Utrikesministern kritiserade i utrikesdeklarationen EU-motståndare och EU-fientliga krafter. Bildt säger också att Sverige ska vara ”en aktiv del” i ett starkt, enat och öppet Europa.

– Motkrafterna mot detta öppna samarbete – främlingsfientligheten och Europafientligheten – går hand i hand. Vi ska bekämpa detta trångsynthetens förbund med kraft och övertygelse, säger Bildt.

Bildt pratade också bland annat om att Sverige ska arbeta mot förtrycket i Nordkorea och att Sverige kandiderar till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

”Saknas medlemsperspektiv”

Även Socialdemokraternas Urban Ahlin inledde med Ukraina och lade ansvaret för våldet på president Janukovytj. Ahlin krävde att Bildt är tydlig med att EU måste införa riktade sanktioner mot de personer som begår brott på Ukrainas gator.

Han pekade också på fel som EU begått i sin politik mot sina östra grannländer, det så kallade östliga partnerskapet. Enligt Ahlin har EU inte varit berett att satsa tillräckligt med pengar för att säkra ländernas närmande till EU.

– Men det allra viktigaste som saknats, det är ett medlemskapsperspektiv, sade han.

Urban Ahlin menade att en del av ansvaret för EU:s misslyckade politik gentemot bland annat Ukraina ligger på Bildt, även om Bildt ”gjort vad han kan.”

– Svaret måste bli att ni är välkomna till EU när ni uppfyller kraven och kriterierna, sade Ahlin.

Ahlin kritiserade även regeringen på några andra punkter. Bland annat för att antalet soldater i internationella insatser är klart lägre än utlovat och för att Sverige inte aktivt kampanjar för en plats i säkerhetsrådet även om man kandiderar. Ahlin anser att man i för stor utsträckning förlitar sig på historiska meriter. Ahlin efterlyste också ett mer aktivt arbete i nedrustningsfrågor.

MP kritiserade klimatpolitiken

Miljöpartiets Bodil Ceballos uppehöll sig mycket vid klimatförändringarna och kritiserade regeringen för att Sverige under Alliansregeringen lämnat sin tätposition i den internationella klimatpolitiken.

– Moderaterna har konsekvent röstat nej i EU till den politik som krävs för att nå 2-procentmålet, sade hon.

Ceballos gav exempel på några av de naturkatastrofer som drabbat världen på sistone.

– Moder jord har börjat skicka fakturor. Hela världen står bokstavligen på spel, sade hon.

SD vill ha ny EU-omröstning

Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson, Julia Kronlid, tog upp utrikesministerns kritik mot SD som, enligt honom, vill försvaga det europeiska samarbetet och EU.

– Bildt försöker med någon sorts skrämseltaktik blicka tillbaka till den tid då europeiska länder låg i krig och målar upp en bild av att det överstatliga EU vi har i dag är det enda alternativet om vi inte vill gå tillbaka till den tiden, säger Kronlid.

Enligt Kronlid är EU i dag inte det EU som svenskarna sade ja till i folkomröstningen om EU 1994 och säger att SD:s krav går ut på att omförhandla medlemskapet och sedan låta medborgarna rösta om resultatet av förhandlingen.

Kronlid säger också att de inte kan svara på vilka partiet ska samerbeta med i EU-parlamentet förrän efter valet.

– Men vi kommer inte att samarbeta med extremister, antisemiter eller fascister, säger Kronlid.

V efterslyste mer bistånd till kvinnor

Vänsterpartiets Hans Linde efterlyste en grundläggande förändring av utrikespolitiken och ställde flera krav på en eventuell rödgrön regering efter valet.

Han efterlyste en regering som står upp för mänskliga rättigheter och kämpar för ekonomisk jämlikhet.

-De ekonomiska klyftorna ökar snabbt. De 85 rikaste äger lika mycket som världens 3,5 miljarder fattigaste, sade Linde.

Han krävde också att mer bistånd ska nå de allra fattigaste och att minst 50 procent av biståndet ska gå till kvinnor. Lindhe vill också se hårdare lagstiftning när det gäller svensk vapenexport.

Bildt till motattack

Carl Bildt svarade på kritiken från SD:s Julia Kronlid och sade att det var tydligt att det också i riksdagens kammare finns de som vill söndra och slita sönder det europeiska samarbetet.

– Främlings- och Europafientligheten går hand i hand, utlandet ska stängas ute, murar ska byggas upp, Sverige ska bara vara för svenskar och vad som händer ute i världen ska vi inte bry oss om. Det kan kännas bekvämt för stunden att tro att vi lever på en liten ö, sade Bildt med hävdade att det försvagar Sveriges möjligheter.

Bildt tyckte inte att Julia Kronlid givit något bra svar på vilka SD tänker samarbeta med om partiet får mandat i EU-parlamentet.

– Ni kommer att sitta där i ett hörn med småfascisterna och det tror jag att en alldeles överväldigande del av svenska folket kommer att känna en viss skam över, säger Bildt.

Bildt summerade de rödgröna partiernas inlägg och menade att de tyder på en djup splittring i utrikespolitiken hos oppositionen.

– Ni är splittrade om Europapolitiken, säkerhetspolitiken och handelspolitiken. Vad kan det bli av detta? sade Bildt.

–Sverige har en stark och respekterad utrikespolitik. Ersätt inte den med en röra.

”Borgerlig splittring”

Socialdemokraternas Urban Ahlin tyckte att Bildt borde ”tagga ned” och inse att det finns ”en grym splittring” även på regeringens sida. Han pekade på de borgerligas syn på biståndspolitiken, på svenskt Natomedlemskap och på framtidens försvar.

Ahlin beklagade att Bildt inte var med på den försvarspolitiska konferensen i Sälen i januari, då den borgerliga splittringen, enligt honom, var tydlig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.