Ulf Adelsohn: Palme svår att lita på

Uppdaterad
Publicerad

Det är 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades. Fd moderatledaren Ulf Adelsohn minns hårda duster med Olof Palme i debatterna.

Vilket är ditt starkaste minne av Olof Palme?

– Det starkaste minnet är ju mordet. Det var nånting som var fullständigt verklighetsrfrämmande för oss i vår lilla nyvakna nation.

 I övrigt ska man ju vara klar över att min bild måste ju ses mot bakgrund av att vi var kombattanter, vi var motståndare. Det brukar i allmänhet inte innebära några varmare känslor, särskilt inte under den tid man är det. Efteråt kan det bli lite bättre, säger Ulf Adelsohn.

 – Det vet jag att Palme själv sa, att om vi var hund och katt så är det ingenting mot vad Erlander och Ohlin var på sin tid men jag minns ju Palme som en stenhård motståndare, det vill jag inte på något sätt förneka.

Förändrades socialdemokratin mycket i och med mordet?

– Ja, det tycker jag nog.

På vilket sätt?

– Ingvar Carlsson var ju en helt annan politikertyp, han sökte ju inte konfrontation i onödan,var ju inte aggressiv i sin framtoning. Det färgade ju av sig, debatter och annat blev lugnare, diskussionerna lugnare. Och jag ska vara ärlig och säga att om jag skulle göra upp med Ingvar Carlsson så litade jag på det, men med Palme var jag väldigt skeptisk.

Du litade inte på honom?

– Nej, han hade en tendens att säga att nu är situationen annorlunda och vad som sas då gäller inte och sånt där, nej, det får jag faktiskt erkänna att jag litade inte på honom, säger Ulf Adelsohn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.