Utfrågning om ändrad brytpunkt

Publicerad

Finansutskottet höll en utfrågning om beslutsprocessen samtidigt som ett beslut om att riksdagen stoppar regeringens sänkning av den statliga skatten för högre avlönade rycker närmare.

Finansutskottet höll en öppen utfrågning den 28 november med anledning av ett förslag om utskottsinitiativ om ändrad brytpunkt för statlig inkomstskatt:

Ordförande Anna Kinberg Batra (M) inleder utfrågningen.

Inledningsanföranden av:

Professor emeritus Fredrik Sterzel, f.d. justitieråd m.m.

Generaldirektör, tekn. dr. Per Molander

F.d. kanslichef på finansutskottet, Ove Nilsson

Professor emeritus Sverker Gustavsson, statsvetare.

Efter anförandena på runt 10 – 15 minuter var fick riksdagsledamöterna ställa frågor.

Vice ordförande Fredrik Olovsson (S) avslutar utfrågningen.

Skattesänkning på väg stoppas

Sannolikheten ökar för att riksdagen stoppar regeringens sänkning av den statliga skatten för högre avlönade.

Ett beslut kan komma inom en vecka.

Samtidigt som riksdagens finansutskott höll en utfrågning om hur beslut får fattas om statsbudgeten, kom Skatteverket och skatteutskottet med sina yttranden om de rödgrönas och Sverigedemokraternas avsikt att stoppa skattesänkningen. För staten handlar det om intäkter på tre miljarder kronor.

Skatteverket ser inga problem i sak, om det görs snart, med att riksdagen tar tillbaka det nyligen fattade beslutet om budgetens utgifter och inkomsten, där en sänkning av den statliga skatten för högre avlönade från årsskiftet är medräknad. Verket vill att riksdagen fattar beslut senast den 4 december, annars riskerar många löntagare för låg preliminärskatt och kvarskatt senare.

Kinberg Batra beklagar

Finansutskottet ska vara klart med sin behandling den 3 december, enligt moderata ordföranden Anna Kinberg Batra, som beklagar att regeringspartierna inte fått gehör för sin linje.

-Tyvärr har en majoritet i utskottet valt att gå vidare med de här frågan, trots att utfrågningen i förmiddags visade att det är osäkert om det är möjligt att bryta ut en del ur inkomsthelheten, säger hon.

Talmannen bestämmer

Fredrik Olovsson, vice ordförande och ekonomisk politisk talesperson för Socialdemokraterna i riksdagen, tror på en votering i kammaren den 4 december.

-Det förefaller klart. Det är upp till talmannen att planera kammarens arbete, men att han skulle välja att dra ut på frågan, särskilt som Skatteverket har sagt att det är viss brådska, skulle förvåna mig, säger Olovsson.

Det finns, enligt riksdagens kammarkansli, troligen utrymme för att debattera ärendet och fatta beslut 4 eller 5 december. Men det är talmannen som avgör.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.