Utredare föreslår myndighet för jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen mot jämställdhet går långsamt. En särskild jämställdhetsmyndighet bör därför inrättas, föreslår en statlig utredning.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) avvisar inte tanken.

Utredningen tillsattes av den förra regeringen och har haft i uppdrag att bland annat analysera den senaste tioårsperioden och bedöma effekterna av Alliansregeringens särskilda satsning på 2,6 miljarder 2007-2014.

-Det går litet framåt och det går litet bakåt och ibland står det stilla, sammanfattar utredaren Cecilia Schelin Seidegård utredningens slutsatser.

Mäns dominans på centrala maktpositioner i politiken, offentlig förvaltning och inte minst i näringslivet består. Kvinnors arbetstid har ökat men fortfarande arbetar fler kvinnor än män deltid.

Lägre lön

Kvinnors löner fortsätter att vara lägre än männens. Kvinnor tar ut tre gånger så många föräldrapenningdagar än män, även om andelen har minskat. Nuvarande föräldraförsäkring riskerar att hämma snarare än främja jämställdheten, varnar utredningen.

När det gäller den förra regeringens jämställdhetssatsning konstaterar utredningen att den varit betydelsefull i vissa avseenden men att man inte kunnat dokumentera några effekter på samhällsnivå.

Bättre styrning

Utredningen landar i slutsatsen att styrningen av jämställdhetspolitiken måste bli bättre. En liten expertmyndighet bör därför inrättas med uppgift att analysera utvecklingen och samordna och följa upp insatser. Åsa Regnér är inte främmande för tanken.

-Jag är väldigt glad över att ha fått den här utredningen. Det är ett väldigt viktigt politikområde och det är väldigt viktigt att kunna styra det. Jag tar väldigt allvarligt på att två tunga instanser nu betonar vikten av bättre styrning, säger hon till TT.

Tidigare i år kom Riksrevisionen med en rapport, där man påpekade behovet av en bättre styrning av jämställdhetspolitiken.

Fakta: Utredningens slutsatser

Fortsatt dominans av män på centrala områden, inte minst i näringslivet.

Den ekonomiska ojämställdheten fortfarande intakt. Kvinnor har 87 procent av männens lön.

Kvinnor arbetar fortfarande mer deltid än män.

Kvinnor tar ut 75 procent av föräldraförsäkringen och utför merparten av det obetalda hemarbetet.

Mäns våld mot kvinnor har inte minskat.

Stora jämställdhetsproblem inom utbildningen. Flickor presterar bättre än pojkar i alla ämnen utom idrott men upplever mer stress.

Tydliga könsskillnader inom hälsa, vård och omsorg.

Kvinnor i åldern 35-64 år med kort utbildning har haft den sämsta hälsoutvecklingen de senaste tio åren.

Dödlighet i cancer är 50 procent högre bland kvinnor med grundskoleutbildning jämfört med dem med eftergymnasial utbildning.

Källa: Betänkande av jämställdhetsutredningen SOU:2015:86

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.