V ska driva kortare arbetstid mer

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet ska driva kortare arbetstid hårdare men går till val med stopp för vinster i välfärden i topp. (Tal, debatter och intervjuer dag 3)

Efter ett odramatiskt omval för honom själv, men efter en kongress präglad av teknikstrul och tidsnöd, sade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att han var nöjd med helheten. Självmål, som han varnat för, undveks i frågan om välfärden. Kongressen vill inte stoppa privata utförare.

-Vi är emot vinstintressen, men vi är positiva till stiftelser och kooperativ som är välskötta och återinvesterar vinsten. Jag ville att vi skulle vara tydliga och det var vi i dag, säger Sjöstedt.

Partiledningen klarade sig undan värre bakslag, men fick en skarp uppmaning om att driva på för sex timmars arbetsdag mer.

TT: Är det en valvinnare?

-Det kommer att bli en av de frågor vi för fram i valrörelsen, men det är vinster i välfärden som har en särställning.

Rensar bland frågorna

Partiledningen kritiserades av kongressen för att inte ha något tryck i arbetet för kortare arbetstid och för att ligga på en beställd rapport om sextimmarsdag.

-Vi vill verkligen visa att det är genomförbart och att det ryms inom de ekonomiska ramarna. Men det är en större uppgift, som vi kommit en bit på väg med och som vi nu fått i uppdrag att föra i hamn, säger Sjöstedt.

Han och partistyrelsen har under kongressen gjort klart att Vänsterpartiet måste rensa bland valfrågorna för att bli enklare och lättare att greppa för de väljare med vänstervärderingar som, sägs det, längtar efter ett vänsterparti värt namnet.

Trots kritik om att V kan framstå som ett enfrågeparti antogs valstrategin inför riksdagsvalet. De tyngsta namnen bakom strategin fick starkt stöd i valen till partistyrelse, även partisekreteraren Aron Etzler.

Kritiserade SD

I avslutningstalet gick Jonas Sjöstedt, förutom mot regeringen, också hårt åt Sverigedemokraterna och dess ledare Jimmie Åkesson. Att ägna så mycket tid åt SD är en plikt för en vänsterpartist, enligt V-ledaren.

-De kan vara för eller emot EU, ha den ena eller andra åsikten om a-kassan. Men när det väl gäller kokar deras budskap ner till hatet mot invandrare.

Sjöstedt beskrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som en borgerlig politiker i etablissemanget.

-En tidigare ungmoderat som har läst statsvetenskap i Lund. Han har aldrig haft ett riktigt jobb, sade Sjöstedt.

Motmedlet mot SD:s ökade stöd i arbetarklassen är, enligt Sjöstedt, att arbeta för kollektivavtal, schysst konkurrens och schyssta villkor på arbetsmarknaden.

TT

Beslut på V-kongressen

Valstrategin inför riksdagsvalet, ett fyrsidigt dokument, antogs.

Stopp för vinstintressen i välfärden ska vara huvudfråga i valet.

Uttalandet inför EU-valet hann inte diskuteras, ska behandlas av partistyrelsen senare.

Listan för valet till EU-parlamentet spikades. Valberedningens nia, Malin Björk, lyfte kongressen upp till första plats.

Valberedningens etta Mikael Gustafsson, nu i EU-parlamentet, petades ner till plats två.

Partiet ska driva frågan om kortare arbetstid och sextimmarsdag hårdare.

Partiet ska verka för att en procent av statsbudgeten viks för kultur.

Partiet ska verka för att tv och radio inom public service grundlagsskyddas.

Inför nästa val, 2018, ska valplattformen åter spikas av kongressen.

I år ska partistyrelsen presentera valplattformen i april, inte i augusti som partistyrelsen ville.

Ett stort förslag om stadgeändringar med längre mandatperioder för ledamöter i partistyrelsen och nyordning för kongresser skickades tillbaka till styrelsen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.