V vill höja skatten mer än MP och S

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt om skattehöjningar, vinster i välfärden och villkoren för ett regeringssamarbete.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt tror att V:s förslag till skattehöjningar i vårbudgeten blir runt 70 miljarder kronor, vilket är i nivå med höstbudgeten.

-Men vi är väldigt noga med att de flesta löntagare inte får någon höjd skatt alls med vår politik.

Rakt på

Jonas Sjöstedt berättar också i Rakt på att Vänsterpartiet vill införa en avdragsrätt för att betala avgifter till a-kassa och fackförening.

-Det betyder att många med låga inkomster får lite sänkt skatt med Vänsterpartiets politik, säger Sjöstedt.

-Vi fördelar om från de rikaste till dem som har lägst inkomster.

Partiet föreslår också en bankvinstskatt och en ny bolagsskatt.

-Då går det ju verkligen på de grupper i samhället som varit de stora vinnarna. Storbankerna gjorde 90 miljarder i vinst, säger Jonas Sjöstedt.

Vinster i välfärden

När det gäller vinster i välfärden är Jonas Sjöstedt inte beredd att ge vika.

-Om Miljöpartiet och Socialdemokraterna skulle komma till oss och säga att vi kräver att riskkapitalbolagen ska få vara kvar och att de ska få plocka ut miljarder, då kan inte vi sitta i regeringen, säger han.

-Hur långt kan du kompromissa om det här?

-I huvudsak måste vi få igenom det som är vår politik och det är att vinstintresset ska bort.

Socialdemokraterna säger inte nej till bolagsvinster i välfärden men vill se hårdare kvalitetsregler.

Jonas Sjöstedt säger att målet är att sitta i en regering, det är vad partiet vill, men inte till vilket pris som helst.

-Miljöpartiet har ju rört sig åt vårt håll. De driver inte frågan, som vi gör, men de kommer allt närmare oss. Och när jag är ut i Sverige och träffar socialdemokrater – väljare och förtroendevalda – då låter de väldigt mycket som vänsterpartister.

-Jag tror att vi kommer att vinna det här. Men vi kommer bara att vinna det om vi verkligen står på oss och det kommer vi att göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet