Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Närmiljön är, enligt SNS rapport, viktig för förutsättningarna senare i livet. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Val av bostadsområde påverkar barns framtid

Uppdaterad
Publicerad

Barn som växer upp i utsatta bostadsområden har sämre framtidsutsikter än andra.

Forskare föreslår därför att vissa familjer ska få hjälp och stöd att flytta därifrån för att förbättra förutsättningarna för barnen.

Den internationella forskningen visar att barn som växer upp i utsatta områden klarar sig sämre i skolan och tar i lägre utsträckning gymnasieexamen. Vi vet också från den forskningen att en uppväxt i ett utsatt område ökar risken för att barnet blir involverat i kriminell verksamhet, säger Hans Grönqvist, nationalekonom vid Linnéuniversitetet.

I en rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) har han och två andra forskare kartlagt de socioekonomiska skillnaderna mellan utsatta bostadsområden och övriga bostadsområden utifrån faktorer som sysselsättningsgrad och inkomstnivå.

Resultatet av kartläggningen visar att skillnaderna är stora. Det har däremot inte skett några större förändringar i skillnaderna sedan början av 2010-talet, vilket förvånade forskarna.

Det är ett stort gap, men vi såg inte några tecken på försämring som vi hade förväntat oss med tanke på mediebilden som ofta är att utsattheten i områdena ökar, säger Hans Grönqvist.

Förenkla flytt

För att underlätta för barn som växer upp i de utsatta bostadsområdena föreslår forskarna en rad åtgärder.

En av dem är att förenkla för familjer vars barn löper störst risk att hamna i utsatthet att flytta därifrån.

Familjerna ska ingå i en försöksverksamhet i mindre skala där de slumpmässigt väljs ut till att få ekonomiskt stöd och rådgivning för att kunna genomföra flytten. Om resultaten visar sig vara lovande ska verksamheten skalas upp och slumpfaktorn tas bort.

Hans Grönqvist menar att ett liknande experiment har testats i USA på 1990-talet och att resultaten var positiva.

Det man såg var att barnen som flyttade från de utsatta områdena förbättrade sina skolresultat medan de som blev kvar löpte större risk att hamna i kriminalitet, säger han.

Långsiktiga åtgärder

Men att bara skapa incitament för barnfamiljer att flytta från de utsatta områden är i sig inte en långsiktig lösning för att minska klyftorna, enligt forskarna.

Utöver det föreslår de därför att polisnärvaron i områdena utökas under vissa tider och dagar för att minska den upplevda otryggheten.

De vill även se betydande investeringar i skola och arbetsmarknad, till exempel att viss offentlig verksamhet flyttas dit för att skapa arbetstillfällen och generera ökad lokal efterfrågan på varor och tjänster.

De efterfrågar också att större fokus läggs på utvärdering och datainsamling för att underlätta forskning kring vilka åtgärder som faktiskt ger resultat.

TT: Är det inte bättre att bara satsa på att göra de utsatta områdena mindre utsatta i stället för att hjälpa de boende där att flytta därifrån?

Jag tror att en mix är bra. Vi behöver göra något på längre sikt, men resultaten kommer inte att synas snabbt. Vi behöver också göra något på kortare sikt, och då måste vi ha den här typen av åtgärder, säger Hans Grönqvist.

Albin Lindström/TT

I seminariet medverkar:

Hans Grönqvist, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet

Susan Niknami, forskare i nationalekonomi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet

Torsten Santavirta, är forskare i nationalekonomi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet

Therese Skoglund Shekarabi, polis Järvaområdet

Martin Fors,  fastighetchef Einar Matsson

Johannna Sturesson, MKB

Emelie Lekebjer, moderator

Arrangör: SNS. Från 14/6.

Utsatta områden

Utsatta områden är avgränsade geografiska områden med en låg socioekonomisk status där kriminella har en påverkan på lokalsamhället.

Enligt polisens nationella lägesbild finns det i dag 61 utsatta områden i Sverige. Totalt bor det cirka 550 000 personer i dessa områden, vilket motsvarar ungefär 5 procent av landets befolkning.

En stor del av de allvarliga våldsbrotten, som skjutningar, har sin grund i de utsatta områdena. Enligt Brottsförebyggande rådet förekommer dödligt våld i konflikter i den kriminella miljön över åtta gånger oftare i förhållande till befolkningens storlek i utsatta områden än i övriga.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.