Valanalys: S var otydligt

Publicerad

Socialdemokraternas låga valresultat tyder på en växande oförmåga att formulera en politik för de utmaningar människor möter i dag. Det varnar partiets valanalysgrupp.

Socialdemokraterna fick i riksdagsvalet 31,01 procent av rösterna vilket tangerade valresultatet från 2010. I valanalysen som presenteras i dag påpekas att S har haft ett sviktande stöd som går 20 år tillbaka i tiden.

Valanalysgruppen anser att det kan ses som en framgång att den nedåtgående trenden bröts i detta val, men att man ändå inte kan säga att S vann valet.

Flera orsaker

Gruppen pekar på flera orsaker till att valresultatet inte blev högre, men ordförande Kerstin Alnebratt vill dock inte gradera misstagen.

-Det fanns säkert massa saker där man gjorde misstag. Men jag tror att man måste se valresultatet väldigt mycket i ljuset av hur S såg ut två år före valet när det var ett parti i total kris. Detta lyckades man inte bara vända, utan fick det till en valrörelse där medlemmarna åter kände stolthet, säger Alnebratt.

Otydligt

En orsak till det svaga valresultatet var, enligt Alnebratt, att S uppfattades av väljarna som otydligt.

-I den här enorma ansträngningen för att få till stånd uppryckningen så blev man ibland lite omodig i att våga ta ut svängarna.

S var till exempel kritiskt mot jobbskatteavdragen, men ville bara avskaffa det femte steget. S var kritiskt till vinster i välfärden men ville inte förbjuda dem.

Missade flyktingfrågan

Valanalysen pekar också på att S missade att fånga upp hur stor flykting- och integrationsfrågan var bland väljarna.

I de traditionella opinionsmätningarna var välfärdsfrågorna fortfarande högst upp på agendan, men det var flykting- och integrationsfrågan folk pratade om vid fikabordet.

Jesper Bengtsson, som också är med i valanalysgruppen, menar att Socialdemokraternas prioriterade frågor, jobben och skolan, lätt hade kunnat appliceras på integrationsfrågan. Däremot var det, enligt honom, rätt att inte ge sig in i flyktingfrågan.

-Det var rätt att inte prata på Sverigedemokraternas villkor, men det går inte att undvika den större frågan som handlar om integrationen i Sverige, säger Bengtsson.

-Flyktingdebatten vill väl ingen annat parti än SD föra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.