Sedan 1970 infaller kommun- och landstingsvalen på samma dag som valet till riksdagen. Foto: TT

Valpejl med kommunpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Vilka frågor är viktigast i Flen, Eskilstuna, Västerås och Uppsala?

SVT Forum har gjort nedslag i några kommuner i landet och frågat vad lokalpolitikerna där tycker är de viktigaste valfrågorna.

Uppsala

Resisdensstaden Uppsala är Sveriges fjärde största kommun med drygt 200.000 invånare och har den senaste mandatperioden styrts av alliansen, som har 41 av 81 platser i kommunfullmäktige. Moderaterna är största parti med 23 mandat.

Marlene Burwick (S)

Mohamad Hassan (FP)

Stefan Hanna (C)

Maria Gardfjell (MP)

Mona Camara Sylvan (FI)

Läs mer om Uppsala på svt.se/pejl

Flen

Flen ligger i Södermanlands län och har drygt 16.000 invånare.

Kommunen styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och lokalpartiet Alternativ 2000, som tillsammans har 24 av de totalt 45 mandaten i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna fick 3 mandat i valet 2010. Av dessa står en stol tom. Alternativ 2000 ställer inte upp i årets kommunval.

Kommunen är den största arbetsgivaren. Flens kommun har drabbats hårt av strukturomvandlingen inom industrin och har en förhållandevis hög arbetslöshet, över 10 procent.

Thomas Norander (M)

Berit Hyllbrant (FP)

Roger Tiefensee (C)

Anna Jernemalm (KD)

Jan-Erik Larsson (S)

Tomas Tilly (MP)

Felicia Rydstedt (V)

Riken Bergman (SD)

Läs mer om Flen på svt.se/pejl

Västerås

Industristaden Västerås ligger i Västmanlands län, firade 1.000-årsjubileum 1990 och har drygt 142.000 invånare. Det är Sveriges femte största stad.

Kommunen styrs sedan förra valet av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tillsammans har 30 av 61 platser i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har med sina 3 mandat en vågmästarroll.

Anders Täljebäck (S)

Magnus Edström (MP)

Anna Maria Romlid (V)

Elisabeth Unell (M)

Roger Haddad (FP)

Lars Kallsäby (C)

Amanda Agestav (KD)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Läs mer om Västerås på svt.se/pejl

Eskilstuna

Eskilstuna är en viktig industriort i Södermanlands län och har omkring 100.000 invånare, vilket gör staden till Sveriges femtonde största.

Socialdemokraterna är största parti med 31 av 79 mandat i fullmäktige och styr tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Jimmy Jansson (S)

Ingrid Sermeno Escobar (MP)

Magnus Johansson (MP)

Maria Chergui (V)

Jari Puustinen (M)

Niklas Frykman (FP)

Arne Jonsson (C)

Lotta Jonsson (KD)

Kim Fredriksson (SD)

Läs mer om Eskilstuna på svt.se/pejl

Malmö

Malmö i Skåne län är Sveriges tredje största stad med omkring 313.000 invånare. Socialdemokraterna är största parti med 22 av de 61 mandaten i kommunfullmäktige. Varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna är representerade.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Stefan Lindhe (M)

Läs mer om Malmö på svt.se/pejl

Umeå

Residensstaden Umeå ligger i Västerbottens län och har runt 118.000 invånare vilket gör den till Sveriges tolfte största stad. Umeå är en betydande industri- och universitetsstad.

Socialdemokraterna är största parti med 25 av kommunfullmäktiges 65 platser. SD har inget mandat, däremot har Arbetarpartiet, tidigare Rättvisepartiet Offensiv, ett mandat.

Hans Lindberg (S)

Peder Westberg (FP)

Solweig Granberg (C)

Läs mer om Umeå på svt.se/pejl

Göteborg

Landets näst största stad med 540 000 invånare. Göteborg är residensstad för Västra Götalands län, efter Storstockholm Sveriges största region med nästan 2 miljoner invånare.

Här har Socialdemokraterna, med stöd av MP och V, styrt i 20 år. Centern finns inte representerat i kommunfullmäktige däremot det lokala Vägvalet.

Annelie Hulthén (S)

Jonas Ransgård (M)

Läs mer om Göteborg på svt.se/pejl

Borås

Textilstaden framför andra är Västsveriges näst största med en befolkning på 107 000. Det gör Borås till landets 13:e största kommun.

Här har genom åren de borgerliga och rödgröna turats om att regera. För närvarande återfinns ett bräckligt rödgrönt styre.

Ulf Olsson (S)

Annette Carlson (M)

Läs mer om Borås på svt.se/pejl

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.