Vem kan bli partiledare?

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Madestam har granskat ledarskiften i tre partier: Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Jenny Madestam, fil dr i statsvetenskap och verksam vid Stockholms universitet, har skrivit boken ”Hur blir man vald? Om ledarskiften i tre svenska partier”.

I boken konstaterar hon bland annat att det är viktigt att ha en lång erfarenhet på låg nivå i partiet för den som vill bli partiledare, eftersom man då skaffar sig vänner och skapar ett nätverk.

Vad betyder utstrålning, karisma, charm?

-Det betyder väldigt mycket. Och många gånger definierar partierna det med att man ska vara ”medial”, säger Jenny Madestam.

Men något som är ännu viktigare är förmågan att hålla ihop ett parti och vara en samlande kraft, anser hon.

Miljöpartiet skiljer sig från de andra partierna genom sin historia, hur partiet än gång bildades. Från början skulle partiet inte ha någon hiearki alls.

– Så partiet styrdes initialt av fyra stycken utskott. Sedan insåg man att man måste ha någon typ av talespersoner och sedan blev det språkrörsmodellen. Men hela tanken där är att man inte ska samla för mycket makt på en persons händer, säger Jenny Madestam.

Se hela intervjun med Jenny Madestam i toppen på sidan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.