”För litet steg med en pappamånad till”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se ytterligare en pappamånad i föräldraförsäkringen men Vänsterpartiet vill ha mer och kan inte lova sitt stöd.

Regeringen har sagt att man vill ha en tredje pappamånad men några förhandlingar med Vänsterpartiet är inte inledda än, säger partiledaren Jonas Sjöstedt när han är gäst hos Mats Knutson i Rakt på.

– Vi tycker att deras förslag går i rätt riktning men är ett alldeles för litet steg. Om vi är så här långsamma när det gäller heltid och föräldraförsäkring och lönebildning då kommer det att ta alldeles för lång tid innan  inkomstklyftorna mellan män och kvinnor jämnas ut. Därför vill vi göra förslaget bättre. Därför kommer vi att lägga ett eget förslag och så kommer vi att förhandla utfrån det.

Rakt på

Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet helst vill se en helt individualiserad föräldraförsäkring men att partiet är berett att kompromissa.

Kan det gå så långt att ni inte ens röstar på regeringens förslag?

– Det är ju allltid så i riksdagen att om man inte är överens om ett förslag, då lägger vi ett eget förslag och röstar på det. Så går det ju till i riksdagen. Och så kommer vi alltd att agera i riksdagen.

Men kan det komma till ett läge där ni agerar på ett sätt som faktiskt gör att regeringen inte får igenom förslaget om en tredje pappamånad?

– Vi kommer ju aldrig att rösta emot ett förslag om att förlänga föräldraförsäkringen. Det kan man vara helt säker på.

Men ni kan lägga ner rösterna?

– Ja, det är det normala.

Men då faller det.

– Då skulle det kunna falla, det beror på hur ordningen ser ut i riksdagen,

– Min utgångspunkt är att vi ska lägga en bättre modell, sen ska vi förhandla, sen ska vi kompromissa och så ska vi vässa regeringens feministiska politik. För det behövs.   

Om ni vässar den för mycket, som du säger, då kanske den inte får stöd av Folkpartiet, som ju också behövs för att det här ska gå igenom i riksdagen? Det är en balansgång.

– Vi är beredda att prata med Folkpartiet också om det skulle krävas, säger Jonas Sjöstedt.

Se hela samtalet ovan, som också handlade om vinster i välfärden, decemberöverenskommelsen, det grekiska valet och Folkapartiets integrationsförslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet