Visioner om ett svenskt-finskt försvarssamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Vilken relation ska Sverige och Finland ha, bortom fredstida förhållanden?

Hur vi bäst garanterar vår fred och säkerhet är en ständigt återkommande diskussion. Samarbeten, såväl bilaterala som multilaterala, har en given roll i diskussionen. Under våren släpptes en rapport i Finland svenskt-Finskt om analyserade för- och nackdelar med ett eventuellt finskt Natomedlemskap och i Sverige kommer efter sommaren en översyn av svenska försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten. Därtill genomförs en utredning i Sverige kring våra generella förutsättningar enligt regeringsformen för fördjupade försvarssamarbeten.

Vad har utredningarna kommit fram till? Vilka är de respektive ländernas politiska visioner när det kommer till försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten? Hur påverkar respektive lands multilaterala ambitioner på området och den bilaterala relationen dem emellan? Vilken relation ska Sverige och Finland ha, bortom fredstida förhållanden? Vilka är ländernas politiska visioner vad gäller försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten? Hur påverkar respektive lands multilaterala ambitioner på området relationen dem emellan? Vilken relation ska Sverige och Finland ha, bortom fredstida förhållanden?

Arrangerat av försvarsutskottet, Folk och Försvar, Hanaholmen- Kulturcentrum för Sverige och Finland, Kulturfonden för Sverige och Finland, samt Finlandsinstitutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.