Wallström: Natokrav skapar osäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Nato stod i centrum när riksdagen debatterade det säkerhetspolitiska läget. Utrikesminister Margot Wallström fortsatte att avfärda en utredning om svenskt Nato-medlemskap. – Det skapar onödig osäkerhet och polarisering, sade hon.

Sveriges alliansfrihet i kombination med ett utvecklat samarbete med bland andra Nato sedan 1994 har tjänat Sverige väl, framhöll hon.

Samtidigt kritiserade hon Rysslands folkrättsbrott och aggressioner mot sina grannar och framhöll att Sveriges försvarsförmåga måste stärkas.

De borgerliga ledamöterna kritiserade Wallströms besked.

Diskussion efterfrågas

– Vi behöver ha en diskussion om denna fråga. Det är mycket tråkigt att konstatera att S säger nej, när vi har en god tradition av samarbete över partigränserna, sade Karin Enström (M).

Karin Enström hävdade att det är uppseendeväckande att regeringen ändrade tempus i sin regeringsdeklaration.

– Från att vår alliansfrihet har tjänat oss väl ändrade man till att den alltjämt tjänar oss väl, sade hon och hävdade att det är en ny linje.

– Ni har själva bjudit upp till dans, vi måste få diskutera frågan, sade Enström.

Wallström hävdade tvärtom att bevisbördan ligger hos dem som vill ha en Nato-utredning.

– På vilket sätt tjänar det oss att överge vår alliansfrihet? Ni pratar om samarbete men söker strid, sade hon och undrade varför Alliansregeringen inte tillsatte utredningen under sina åtta år.

Varnar för tal om osäkerhet

Folkpartiets Allan Widman varnade för att tala om att det skapar osäkerhet om Sverige utreder ett Nato-medlemskap.

– Säg inte så, det är precis vad Putin vill att vi ska säga, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.