Ytterligare 100 miljoner mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar ytterligare hundra miljoner kronor mot ebola. Sverige ska bland annat genomföra sjukvårdsinsatser.

-Vi måste göra mer, det är väldigt bråttom, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

De nya pengarna ska bland annat användas till att frigöra svenska resurser.

-Vi har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att se över vad de bästa insatserna i Sverige är. Och det finns nu pengar för myndigheten att genomföra dem, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Pengarna kan användas till att bemanna sjukvårdsenheter, förbättra infrastruktur, ordna vatten och sanitet eller se till att begravningar sker säkert, enligt henne.

Viktigt få ledigt

Gabriel Wikström betonar behovet av att landstingen ordnar så att vårdpersonal som vill åka till Västafrika kan vara tjänstlediga. Han säger att signalerna han fått från landstigen varit positiva.

-Det är själva förutsättningen för att det beslut som regeringen fattar ska bli verklighet. Det här är svenska kvinnor och män som gör en heroisk insats, säger han.

Siffror på hur många svensk personal det kan leda till saknas, men enligt utrikesdepartementet ska MSB nu också ”genomföra sjukvårdsinsatser”.

-Pengarna ska inte vara problemet. Utmaningen för MSB är att organisera insatsen, säger Gabriel Wikström.

Vill agera fort

MSB har redan innan uppdraget fört dialog med olika aktörer, både här hemma och som är på plats, om vad Sverige skulle bidra med. I första hand handlar det nog inte om att driva ett eget behandlingscenter, även om det inte heller utesluts.

-Det kanske är effektivare och snabbare att vi stärker upp, i stället för att bygga upp något själva från noll, säger Christian Di Schiena, operativ chef för insatsen på MSB.

Det skulle i stället kunna röra sig om ytterligare boendestöd för inkommande personal, driva delar av sjukvårdsinrättningar eller erbjuda personal eller resurser till organisationer.

-Vår huvudlinje är att vi vill agera fort, men vi måste också göra det samordnat. Vi måste ha en mottagare av det vi skickar ner, säger han

Fakta: Sverige och ebolautbrottet

 * Hittills i år har Sverige bidragit med 139,3 miljoner kronor för att bekämpa ebolautbrottet i Västafrika, främst till olika FN-organ. Med de nya 100 miljonerna blir Sverige ett av de fem största givarländerna, enligt regeringen.

 * Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska använda pengarna för att bland annat planera och utföra sjukvårdsinsatser och samordna frivillig svensk vårdpersonal.

 * MSB:s sedan tidigare beslutade insatsgrupp reser till Liberia den 17 oktober för att stödja hjälparbetare med bland annat boendelösningar. Där ingår läkare, sjuksköterskor, logistiker, elektriker, administratör och tekniker samt en gruppledare.

Källor: Regeringen, MSB (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.