Syriska barn undervisas i en skola i Libanon där dubbla skift har inrättats för att kunna ge utbildning åt de många syriska flyktingarna. Foto: TT

Syriens vattenförsörjning hotas – 13 miljoner barn får ingen skola

Uppdaterad
Publicerad

Syriens vattenförsörjningssystem har lidit svåra skador under inbördeskriget och riskerar att kollapsa.

Nu hotar stora utbrott av dödliga sjukdomar som tyfus och kolera, varnar Internationella rödakorskommittén (ICRC).

 ICRC:s hjälparbetare har hjälpt lokala myndigheter att laga vattenledningar och pumpstationer över hela Syrien sedan konflikten bröt ut i mars 2011. Men nu finns risk att stora ledningssystem havererar bortom all räddning, säger Patrick Hamilton, samordnare för ICRC:s verksamhet i Mellanöstern.

”Riskerar stora epidemier”

Trots att landets sjukvård haltar så har hälsoläget i befolkningen bibehållits förhållandevis bra, tack vare tillgången till rent vatten. Men om VA-systemen slås ut hotar katastrof, enligt Hamilton.

#flykt

– Man riskerar stora epidemier som slutar med att stora segment av befolkningen raderas ut, varnar han.

13 miljoner barn utan skola

Samtidigt varnar FN:s barnfond Unicef varnar i en ny rapport för att en hel generations framtidshopp riskerar att slås i spillror.

Enligt Unicef hindras över 13 miljoner barn att gå i skola på grund av konflikter i Mellanöstern och Nordafrika. I Syrien, Irak, Jemen och Libyen är närmare 9.000 skolor oanvändbara på grund av konflikter.

Rapporten omfattar även Libanon, Jordanien, Turkiet, Sudan och de palestinska territorierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet