Foto: Johan Nilsson / TT

Tåg med farligt gods spårade ur

Uppdaterad
Publicerad

Ett godståg spårade ur utanför Eskilstuna. Tågtrafiken i området kan stoppas i en vecka.

Tåget som spårade ur körde mot stoppsignal, vilket skadade växeln och ledde till urspårningen. Det framkommer efter en snabb utredning som Trafikverket har gjort.

Trafikverkets pressekreterare Thomas Andersson uppger för TT att lokföraren hade kontakt med trafikledningscentralen om ett misstänkt bromsfel på loket innan olyckan skedde.

SVT granskar järnvägen

Det var under fredagskvällen som tåget spårade ur vid Folkesta nära Eskilstuna. Fem av tågets tjugo vagnar hamnade utanför rälsen.

Ombord på tåget fanns en vagn med det oxiderande ämnet Ammoniumnitrat som bilir explosivt om det blandas med brännbara ämnen.

– Enligt de uppgifter jag fått är inte den vagnen en av de urspårade, säger Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket till SVT.

Utredning påbörjad

Tåget kördes av det statliga bolaget Green Cargo. Men bolagets pressinformatör Lena Bjerkesjö vill inte bekräfta vare sig att tåget körde mot rött eller att lokföraren upptäckt bromsfel.

– Det vi kan säga att det är en utredning som pågår. Och vi brukar inte uttala oss innan utredningen är klar, säger hon till TT.

TT: När är utredningen klar?

– Svårt att säga. Men det kan ta några veckor, beroende på omständigheterna.

Under lördagen rådde totalstopp för trafiken mellan Eskilstuna och Västerås, samt mellan Eskilstuna och Arboga. Tågen på sträckorna ersätts med buss. Resande från andra stationer runtom i Mellansverige påverkades också.

Bussar ersätter

SJ:s plan är att fortsätta ersätta de inställda tågen med bussar så länge det behövs.

– Det är tråkigt när det blir den här typen av stopp, men det går att hantera utan att det blir svåra konsekvenser för resenärerna, säger Dan Olofsson, pressinformatör på SJ.

Under dagen bärgades vagnarna, men omfattningen av skadorna är fortfarande oklar. Trafikverket räknar med att det kan ta en vecka att åtgärda felet.

SVT Östnytt har tidigare avslöjat att Trafikverket känt till fel och brister som lett till allvarliga tågurspårningar. I 23 fall fanns varningssignaler innan olyckorna inträffade, vad som ligger bakom urspårningen i Eskilstuna är ännu inte klarlagt.

Så påverkar urspårningen

– Trafiken är totalstoppad vid olycksplatsen.

– SJ har ställt in ett 30-tal passagerartåg.

– Växeln och infrastrukturen på platsen är skadad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet