Flyktingar evakueras från tågstationen Keleti efter att ungerska myndigheter beslutat att stoppa alla avgångar och ankomster. Foto: TT

Tåg stoppas i Budapest – hundratals flyktingar på stationen

Uppdaterad
Publicerad

Tågstationen i den ungerska huvudstaden Budapest har åter öppnat efter att den tidigare på tisdagen evakuerades och samtliga tågavgångar och ankomster ställdes in. Men flyktingarna som väntar på att få gå på tågen till Österrike och Tyskland får fortfarande inte komma in.

Meddelandet om stängning ekade ut i högtalarsystemet strax efter klockan 9 i morse. Beslutet fattades efter att 500 flyktingar försökt gå ombord ett tåg till Wien.

Människor som befann sig på stationen blev tillsagda att lämna platsen och rader av poliser blockerade ingångarna. Tågpersonalen slutade utfärda biljetter och ungerska medier rapporterade att stämningen på stationen var påtagligen spänd. Flyktingarna skanderade ”Syrien”, ”Tyskland”, ”München”, ”släpp in oss” och ville gå ombord på tågen.

Flyktingkrisen i Europa

Runt lunch öppnade åter tågstationen, men flyktingarna hindras fortfarande från att komma in, även de som har biljetter. Enligt al-Jazeeras reporter på plats åker tågen halvtomma till Wien och München.

I går lät ungerska myndigheter flyktingarna gå ombord på tågen utan att kontrollera deras dokumentation, men i dag säger statssekreteraren Zoltán Kovács att stationen stängs för att man försöker ”tillämpa EU-lagar” och kontrollera resenärers dokument.

Vill på tågen till Wien och Tyskland

Hundratals flyktingar har de senaste dagarna slagit upp tältläger kring stationen i väntan på att komma ombord på tågen.

I går anlände 3.650 flyktingar till Wien från Budapest. Flera tåg med flyktingar ombord kom också till München under gårdagen. Ungerska myndigheter lät flyktingarna gå på minst fyra tåg mot Österrike och Tyskland på måndagen, rapporterar al-Jazeera.

Enligt vittnen lät den österrikiska polisen flyktingarna gå ombord på tågen till Tyskland utan att ingripa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet