Ur filmen om byn Latamneh i Syrien. Foto: Mani

Tar stora risker för sina filmer

Uppdaterad
Publicerad

Den franske videojournalisten Mani hör till det fåtal som lyckats skildra det blodiga kriget i Syrien inifrån landet.

Han kan inte avslöja sin identitet av rädsla för regimen och använder därför inte sitt efternamn offentligt.

För några år sedan slutade han sitt lärarjobb i Paris för att bli frilansfotograf. Hösten 2011 gjorde han sin första resa till Syrien, ett land där han tidigare hade studerat i några år. Först fotograferade han för olika tidningar, sedan började han även filma.

Agenda

Hans första film ”The Horror of Homs”, om staden som utsatts för massiva attacker från de syriska regeringsstyrkorna och där flera journalister dödats, har belönats med ett Amnesty-pris.

Den är också nominerad till Rory Peck Awards 2012.

Manis film om den syriska byn Latamneh, som Agenda visar söndag 30 september och som också visats på brittiska Channel 4, handlar om hur 26 människor från en och samma familj utplånades därför att en av dem hade deserterat från den syriska armén. En pojke som överlevt berättar om massakern.

I filmen skildras också bland annat hur desperata människor bygger sina egna bombbälten för att kunna spränga sig i luften hellre än att gripas av ledaren Assads styrkor.

Mani har berättat för bland annat The Guardian om vilka riskabla situationer han hamnat i när han tagit sig in i Syrien för att filma.

Han lyckades ta sig till Homs ”med hjälp av människor och det var med hjälp av människor som jag undvek att åka fast”. Han kunde inte bo mer än en natt på ett och samma ställe och när han filmade på gatorna fick han linda en sjal om huvudet för att inga skulle kunna fotografera och ange honom.

– Jag jobbade alltid med någon som var känd i området så att de skulle lita på mig, annars kunde de lätt ha trott att jag jobbade med säkerhetsstyrkorna, sade han till The Guardian.

Stor hjälp hade han också av sina kunskaper i arabiska.

Ibland har han upplevt situationer som gjort honom rädd. Han har sett många civila dödas och han säger att en av de värsta upplevelserna var att se alla skadade som måste behandlas i hemlighet och inte kunde föras till sjukhus, eftersom det fanns rapporter om att skadade hade torterats och dödats på sjukhusen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet