Terrorsamarbete kan bli seger för Ryssland

Publicerad

I kampen mot terrororganisationen IS försöker nu Frankrikes president François Hollande samla krafter. Under torsdagen träffar han därför Rysslands president Vladimir Putin för ett möte i Moskva.

— Det är ett jätteviktigt möte. Rädslan för terrorism i Ryssland gör att Vladimir Putin vill se en enad front mot IS, säger SVT:s korrespondent Fredrik Svenningsson i Gomorron Sverige.

Förutom kampen mot terrorn, står även en stor portion prestige på spel. Torsdagens möte skulle kunna betyda att Vladimir Putin får en möjlighet att tina upp de frostiga internationella relationerna.

— För Ryssland skulle ett samarbete vara en stor framgång. Vladimir Putin har profilerat sig som en person som verkligen är ute efter att sätta dit IS. Att få med Ryssland i en internationell koalition skulle vara en stor seger för Ryssland, säger Fredrik Svenningsson.

Utökat flygsamarbete

Den franske presidenten François Hollande har redan ett löfte från USA:s president Barack Obama om ett samarbete i kampen mot IS. Sedan tidigare har USA och Ryssland ett informationsutbyte i Syrien för att undvika flygolyckor.

— Vilken typ av ytterligare samarbete man kan tänka sig är svårt att säga. Inget av länderna är intresserat av någon markoffensiv i länderna. Det man kan vänta sig är ett mer utökat flygsamarbete eller informations- och underrättelsesamarbete, säger Fredrik Svenningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.