Tio års fängelse för ”Jihad Jane”

Uppdaterad
Publicerad

”Hård dom med tanke på hennes bakgrund” säger Vilks.

Amerikanskan Colleen LaRose, ”Jihad Jane”, döms till tio års fängelse för planerna på att mörda konstnären Lars Vilks. LaRose greps i Philadelphia i oktober 2009, efter att ha instruerats att åka till Sverige och döda Lars Vilks, vars karikatyr av profeten Muhammed publicerades 2007.

Hon har bland annat erkänt sig skyldig till att ha samlat in pengar och utrustning till stöd för terrorister, och att ha planerat att döda i utlandet.

Samarbetat med åklagare

LaRose riskerade att få livstids fängelse men har enligt åklagarna under tiden som brottsutredningen pågått varit mycket hjälpsam med utredning om andra terrorbrott. Hon fick i straffet också lindring för de år hon redan suttit häktad. Det trots att åklagarsidan krävt ”årtionden” i fängelse med motivering att trots att hon samarbetat förblir hon farlig för samhället.

Försvarsadvokaten Mark Wilson menade dock att LaRose aldrig har avfyrat en pistol och att planen att döda Vilks var mer att betrakta som önsketänkande än riktigt genomförbar. Han beskrev henne som ensam och att hon hade blivit manipulerad av andra.

LaRose har en svår barndom bakom sig med upprepade våldtäkter av sin egen pappa och med långvarigt drogmissbruk.

”Långt straff”

Lars Vilks tycker att tio år är ett långt straff.

– Det är ett ganska kraftigt straff, säger Vilks.

– Man borde ha tagit större hänsyn till hennes psykiska tillstånd. Mitt intryck är att hon hade behövt ordentlig terapi för att komma ifrån sin situation.

Lars Vilks säger att han inte ser LaRose som ett hot.

Enligt honom skulle hennes straff kunna fungera avskräckande för andra som funderar på att göra liknande saker.

– Man får tänka sig att det är markering att det inte går för sig. Hon kan inte vara ensam om sin situation. Fler kan dras in i sådana saker.

Vilks säger att han tack vare sitt livvaktsskydd inte känner någon oro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.